Pencacai UMNO kata kereta ADUN DAP langgar budak.. sebab itu kereta diserang tapi kenapa sampai tiga kereta ?


Ini adalah jawapan dari Pencacai UMNO berkenaan insiden kereta ADUN Bandar Hilir dibaling batu dan telur hingga pecah cermin keretanya..

Menurut Setiausaha Pemuda Umno bahagian Jasin, Jezlee Tit kejadian membaling telur dan batu itu berlaku selepas kenderaan berkenaan didakwa melanggar seorang kanak-kanak.

Betul ke?.. kalau betul berapa kereta sebenarnya yang telah melanggar budak itu.. takkanlah sampai tiga buah kereta kot??

'Tiada arahan bawa telur, batu'

Pemuda Umno Jasin menafikan bahawa ahlinya bertanggungjawab membaling telur dan batu pada kereta dua ADUN DAP ketika satu jamuan minum petang di Merlimau bersama pengerusi bersama BERSIH, Datuk S Ambiga.

perkasa tibai umno red shirt in merlimau malacca ambiga event 1Setiausaha Pemuda Umno bahagian itu, Jezlee Tit berkata insiden  membaling telur dan batu itu berlaku di luar jangkaan mereka.

Malah, arahan untuk membawa telur dan batu juga tidak dikeluarkan, katanya yang juga ketua Pemuda Umno cawangan Merlimau.

"Saya sendiri tak pasti siapa yang baling dan buat. Sebab semalam kita panggil yang ada sekali masa itu (demonstrasi) ada yang Umno ada yang bukan Umno.

"Di bahagian saya, memang saya tak ada keluarkan arahan bawa telur dan batu. Saya juga yakin ini bukan kerja budak-budak saya. Budak Jasin tak macam tu," katanya ketika dihubungi Malaysiakini hari ini.

Katanya, program asal mereka ialah untuk mengadakan demonstrasi aman bagi menunjukkan prot  ADUN Bandar Hilir es terhadap kehadiran Ambiga.

Beliau mengulas kejadian serangan yang didakwa dilakukan ke atas kereta dua adun DAP, Khoo Poay Tiong (Ayer Keroh) dan Tey Kok Kiew (Bandar Hilir) serta kereta pengikut mereka.

Khoo mendakwa, salah satu daripada tayar kenderaan milik Tey juga dipancitkan, selain kerosakan pada cermin sisi dan badan kereta tersebut.

Dakwa kereta langgar kanak-kanak

Menceritakan kembali kejadian malam tadi, Jezlee berkata, demontrasi tersebut pada awalnya dijalankan secara aman tanpa gangguan.

Kejadian membaling telur dan batu itu kemudiannya berlaku selepas kenderaan berkenaan didakwa melanggar seorang kanak-kanak.

perkasa tibai umno red shirt in merlimau malacca ambiga event car type punctured"Tapi sebelum itu, kereta itu ada terlajak dan terlanggar seorang budak. Mungkin budak tu marah itu yang jadi macam tu...

"Benda itu benda yang tak baik dan kita pun tak minta dia orang buat," katanya lagi.

Menurutnya lagi, beliau juga menghalang individu berkenaan daripada menyerang kenderaan tersebut dan membantu kereta tersebut keluar dari kawasan tersebut.

"Saya sendiri ada dekat kereta. Kami semua bagi laluan untuk bawa kereta tu keluar... Saya kata jangan... tapi lepas sahaja kereta tu lepas, kejadian itu berlaku...

Jezlee berkata, pihaknya juga tidak mempunyai masalah dengan ceramah anjuran DAP.

Bagaimanapun, kehadiran Ambiga ke program itu tidak dipersetujui kerana peguam tersebut didakwa telah menghina Islam.

"Kami tak setuju dia datang sebab secara jelas dia memperlekehkan Islam, lekeh undang-undang. Kami buat demonstrasi itu untuk nyatakan secara jelas dekat dia," katanya lagi - Malaysiakini

Berikut pula adalah gambar-gambar kereta dua anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) DAP dan penyokongnya yang telah menjadi mangsa keganasan Pencacai UMNO..

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment (0)

Previous Post Next Post