Bila buat kerja tak guna otak inilah jadinya.. Sekatan PTPTN buat Unisel dibatalkan...


Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) mengesahkan pembekuan kemudahan pinjaman agensi itu kepada penuntut Universiti Selangor (Unisel) ditarik atas alasan kurang kemampuan kerajaan Negeri Selangor untuk menyediakan pendidikan percuma.


Bila sesuatu tindakan dilakukan mengikut perasaan tanpa menggunakan otak inilah jadinya, kononnya akan ditarik balik hanya setelah PKR mengakui kesilapan tapi bila dikritik berbagai pihak termasuk Khairy, pemimpin MCA dan juga MIC ianya ditarik balik.

Alasannya kerajaan Negeri Selangor kurang kemampuan untuk menyediakan pendidikan percuma..

Sebenarnya UMNO/BN kaget bila dalam masa tak sampai 24 Jam MB Selangor telah berjanji akan membantu dengan mencairkan asset Unisel bagi membantu pelajar..

Ditambah pula Ahli-ahli Dewan Undangan Negeri (Dun) Selangor sanggup menyalurkan peruntukan bahagian masing-masing jika Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) meneruskan sekatan pinjaman ke atas pelajar-pelajar baru Universiti Selangor (Unisel).

Selain tekanan dari berbagai pihak menjadikan pemimpin UMNO yang mahu PTPTN untuk Unisel dibekukan gelabah kerana mereka tidak jangka Kerajaan negeri Selangor mampu mencari penyelesaian.

Kerana mereka masih merasakan bahawa mereka lebih bijak padahal Tun Mahathir telah mengatakan hanya orang-orang yang bodoh kini bersama UMNO..

Pembekuan itu, yang mana Muhyiddin dan Khaled telah menggelarnya “ujian” ikrar pendidikan percuma Pakatan Rakyat, telah menerima kecaman dan bantahan dari pembangkang dan kumpulan pelajar.


Ketua Parlimen DAP Lim Kit Siang menuduh pentadbiran Najib melanggar amanah, manakala kumpulan pelajar Islam berkata Putrajaya mesti menarik balik pembekuan dan meminta maaf.

Rasa tidak puas hati itu membawa kepada pemimpin Pemuda BN yang menyuarakan rasa tidak bersetuju mereka, kerana ia menunjukkan bahawa “ujian” adalah tidak perlu kerana “adalah jelas Selangor tidak dapat memberi pendidikan percuma.”

“Cukuplah. Mesti berhenti. Salah dari segi moral dan politik buruk, “Khairy menulis di laman Twitternya sebagai respon terhadap pembekuan terhadap mahasiswa Kuis.

“Saya tidak mahu pelajar menjadi mangsa,” kata Ahli Parlimen Rembau itu juga.

Ketua Pemuda Gerakan Kedah, Tan Keng Liang, yang telah berkali-kali mengkritik ikrar pendidikan percuma PR, juga berkata langkah Putrajaya adalah “salah” dan “PTPTN sepatutnya tahu Pakatan tidak akan memberikan pendidikan percuma di Unisel.”

“Mangsa Akhir adalah pelajar,” katanya di Twitter.

Tetapi bantahan daripada ahli-ahli parti pemerintah ini datang selepas pimpinan PKR-Selangor memutuskan untuk mendapatkan RM30 juta dengan mencairkan aset mereka untuk memberi bantuan kewangan kepada pelajar-pelajar yang telah dinafikan hak mendapatkan pinjaman.

Seorang pemimpin Umno memberitahu bahawa jika Selangor berjaya dalam membiayai pelajar yang terlibat, “ia bermakna mereka telah lulus ujian” yang ditetapkan oleh Muhyiddin.

Ibrahim Suffian, daripada pendapat penyelidik bebas Merdeka Center juga berkata pembekuan pinjaman itu “berpotensi akan memakan diri BN jika Selangor boleh mencapai satu penyelesaian yang praktikal dan cepat.”

“Ini akan merentasi seluruh negara sebagai Unisel mempunyai pelajar dari negeri lain dan mungkin meledakkan daripada sesuatu yang hanya popular kepada golongan muda untuk ibu bapa mereka juga.

“Lagipun, Selangor mempunyai rizab yang besar sebanyak RM1.8 bilion dan boleh menyelesaikan masalah ini dengan cepat,” katanya kepada The Malaysian Insider.


PTPTN-Unisel: Pengerusi sahkan batal sekatan

SHAH ALAM - Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) mengesahkan pembekuan kemudahan pinjaman agensi itu kepada penuntut Universiti Selangor (Unisel) ditarik atas alasan kurang kemampuan kerajaan Negeri Selangor untuk menyediakan pendidikan percuma.
 
Pengerusi PTPTN, Datuk Ismail Mohamed Said berkata, kemudahan PTPTN yang disekat terhadap Unisel telah ditarik balik ekoran ketidakmampuan Kerajaan Negeri Selangor untuk memberi pendidikan percuma di negeri yang ditadbir Pakatan Rakyat (PR) itu.
 
"Betul (PTPTN telah membatal sekatan bantuan kewangan)," kata beliau dalam kenyataan ringkas menerusi SMS kepada Sinar Harian Online sebentar tadi.
 
"Kerajaan Negeri Selangor dilihat belum berkemampuan untuk memberi pendidikan percuma yang diuar-uarkan mereka sebelum ini," katanya lagi.

Terdahulu dalam satu kenyataan kepada Sinar Harian, pemangku Naib Canselor Unisel, Prof Dr Anuar Ahmad memaklumkan kepada Sinar Harian bahawa PTPTN menarik semula pembekuan kemudahan pinjaman kepada penuntut-penuntut Unisel tengahari, setelah perbincangan dibuat bersama Ketua Eksekutif PTPTN, Agos Cholan di pejabat PTPTN jam 11 pagi tadi.


Sinar Harian

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment (0)

Previous Post Next Post