Khatib hanya doakan pemimpin zalim dan rasuah tumbang PRU ini.. Kenapa pula pemimpin UMNO terasa?


Dua atau tiga hari yang lalu TV3 ada menyiarkan satu laporan tentang seorang khatib di sebuah Masjid di Kubang Semang, Penanti dikatakan mendoakan agar kerajaan yang ada sekarang ditumbangkan.

Dan bagai yang telah dijangkakan ‘laksana beruk lapar dihulurkan pisang’ perkara itu mula dipanaskan oleh beberapa pemimpin UMNO Pulau Pinang untuk menyerang Pakatan Rakyat tanpa usul periksa.

Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Pulau Pinang mahukan perkara tersebut disiasat mengikut akta hasutan kerana Khatib tersebut menggunakan Masjid untuk menghasut rakyat agar bencikan Kerajaan - sepenuhnya sila baca di ( SINI )

Bagaimanapun Khatib yang didakwa mendoakan supaya kerajaan digulingkan dalam pilihan raya umum (PRU) akan datang ketika menyampaikan khutbah itu menegaskan doanya itu ditujukan kepada pemimpin zalim dan rasuah.

Katanya, doa yang beliau baca itu adalah umum dan tidak ditujukan kepada mana-mana parti atau kerajaan.


Ohhh.. begitu kisah yang sebenar rupanya.. tapi kenapa pula pemimpin UMNO terasa bila didoakan agar 'Pemimpin Zalim dan Rasuah' tumbang pada PRU ini?

Betullah kata pepatah.. siapa makan cili dialah terasa pedasnya... dan dengan melatahnya pemimpin UMNO itu beliau secara tidak langsung mengesahkan bahawa kebanyakkan pemimpin yang ada dalam UMNO itu zalim dan rasuah..

Kenyataan Khatib di atas telah disokong oleh Jawatankuasa Kariah Masjid Saidina Abu Bakar as-Siddiq Taman Guar Perahu...


BUKIT MERTAJAM – Jawatankuasa Kariah Masjid Saidina Abu Bakar as-Siddiq Taman Guar Perahu kesal dengan tindakan 'individu tidak bertanggungjawab' yang didakwa sengaja memperbesarkan isu berhubung doa dibacakan pada khatib Jumaat lalu.

Pengerusi Kariah, Abu Bakar Bakilani Abu Hassan menyifatkan kenyataan individu tersebut sebagai fitnah kerana khatib itu tidak langsung menyebut mahu menjatuhkan mana-mana kerajaan, tetapi berdoa supaya pemimpin zalim dijatuhkan.

Beliau syak individu yang membuat dakwaan itu cuba mengambil kesempatan mempolitikkan isu tersebut kerana tidak puas hati dengan jawatankuasa kariah masjid.

“Tidak menjadi masalah kita mendoakan mengalahkan yang zalim, menjatuhkan musuh Islam. Perbuatan ini (iaitu membesarkan isu doa khutbah itu) adalah serangan dari sudut politik yang berkemungkinan untuk memburukkan pentadbiran masjid sedia ada.

 “Kita kenal dua pengadu tersebut," katanya.

Menurutnya, mereka pernah memegang jawatan penting di masjid itu dan tidak banyak menyumbang.

Abu Bakar berkata, pihaknya tidak gentar untuk menghadapi dakwaan itu kerana mempunyai bukti berupa rakaman khutbah berkenaan.

Katanya, laporan polis juga akan dibuat selepas ini, selain bercadang mengambil tindakan undang-undang terhadap dua individu berkenaan.

“Saya sudah berjumpa dan berbincang dengan khatib, kalau benar fitnah, tindakan undang-undang akan diambil. Apa pun, kita akan lihat dahulu laporan dikeluarkan media berhubung isu ini,” katanya.

Sementara itu, Setiausaha Jawatankuasa Kariah itu, Jaafar Che Mai turut kecewa dengan tindakan kedua-dua individu itu yang didakwa sengaja mahu memecahbelahkan jemaah masjid.

“Kita mahu mengimarahkan masjid, tapi perbuatan mereka seolah-olah mahu memecahbelahkan jemaah masjid.

"Majlis Agama Islam Negeri Pulau Pinang (MAINPP) meminta kita menyerahkan rakaman tersebut esok (hari ini). Kita juga akan minta nasihat daripada mereka sebelum mengambil sebarang tindakan susulan,” katanya kepada Sinar Harian dalam satu pertemuan di Taman Guar Perahu, malam kelmarin.

Sinar Harian difahamkan, ketika artikel ini ditulis, rakaman khutbah Jumaat itu sudah pun diserahkan kepada MAINPP untuk diteliti.

Sinar Harian

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment (0)

Previous Post Next Post