Kadar Jenayah menurun? Hishamuddin sorok fakta rupanya..


Baru-baru ini sepupu Najib yang memegang jawatan Menteri Dalam Negeri, Hishammuddin Hussein, berkata data yang diterima pihaknya, menunjukkan kadar kejadian jenayah, termasuk jenayah jalanan menurun.

Kata dia lagi “Ia petanda baik, sebenarnya saya terima laporan dan juga maklum balas orang ramai yang merasai kadar jenayah menurun di kawasan panas, cuma dari segi prosedur saya tidak boleh umumkan, saya kena bentangkan kepada Perdana Menteri dulu sebelum saya umumkan dalam masa terdekat ini.


Itu kata sepupu Najib, Hishammuddin Hussein.. bila Hishammuddin dah kata macam tu terpaksalah Ketua Polis Selangor, Datuk Khalid Abu Bakar yang ada disebelahnya menganggukkan kepala bersetuju..

Nak bangkang nanti kena tukar ke dalam hutan di Sarawak pula.. kan susah tu..

Hishamuddin pula cuma nak tunjuk kepada Najib kononnya Polis yang berada di bawah KDN punya prestasi yang baik bila beliau menjadi Menteri di KDN.. performance dia baguslah kononnya..

Tapi sebenarnya Hishammuddin dah menipu seluruh rakyat Malaysia dengan kenyataannya itu..

Baca apa bekas KPN ni kata… dia kata jangan nak sorok fakta..


Hishamuddin mungkin boleh menipu Najib dan seluruh ahli UMNO yang telah disahkan sebagai bodoh oleh Tun Mahathir.. tapi bukan semua rakyat Malaysia...

Ini laporan penuh yang disiarkan oleh The Malaysian Insider..

Tak perlu sorok fakta, jenayah memang meningkat, kata Musa Hassan


KUALA LUMPUR, 13 Julai — Bekas Ketua Polis Negara (KPN), Tan Sri Musa Hassan mendakwa kadar jenayah di Malaysia sememangnya telah meningkat dan meminta agar pihak berkuasa tidak menyorokkan fakta sebenar kepada orang ramai.
 
“Rakyat perlu tahu perkara sebenar, tidak perlu sorok-sorok tentang masalah jenayah.
 
“Sewaktu saya memikul tanggungjawab sebagai KPN dahulu, saya sering sebut tentang peningkatan kadar jenayah,” kata Musa dalam wawancara bersama The Malaysian Insider semalam.
 
Bekas KPN itu turut mengakui kadar jenayah di Malaysia pada hari ini berada di tahap yang membimbangkan.
 
“Jika jenayah tak teruk, tak perlulah menteri-menteri dan orang kaya guna ramai ‘bodyguard’.
 
“Kerana banyak jenayahlah menteri-menteri dan orang-orang besar perlukan ‘bodyguard’,” kata Musa.
 
Musa Hassan telah berkhidmat untuk Polis Di Raja Malaysia (PDRM) selama empat dekad dan memimpin pasukan tersebut selama empat tahun semenjak tahun 2006 sebelum digantikan oleh Tan Sri Ismail Omar pada 13 September 2010.
 
Walaupun berlakunya kes serangan, rompakan dan penculikan, polis, Unit Pengurusan Prestasi dan Pelaksanaan (Pemandu) dan kementerian dalam negeri (KDN) mengeluarkan statistik kadar jenayah negara telah menurun semenjak kerajaan memperkenal Program Transformasi Kerajaan (GTP).
 
Unit Pencegahan Jenayah Pemandu dalam majlis bersama media semalam — langkah untuk mengurangkan kerisauan orang ramai, menyatakan statistik kadar jenayah menurun sebanyak 10.1 peratus pada lima bulan pertama tahun ini.
 
Sebelum ini, Unit Pencegahan Jenayah Pemandu telah mengeluarkan angka untuk menunjukkan penurunan indeks jenayah sebanyak 11.1 peratus dari 2010 sehingga tahun lalu manakala jenayah jalanan menurun 39.7 peratus pada tempoh sama.
 
Pemandu turut merayu agar media membantu mereka mengubah persepsi rakyat dan mendesak agar laporan seimbang diberikan.
 
Ketika ditanya mengenai kenyataan Pemandu berkenaan statistik jenayah yang menurun, Musa mencadangkan kerajaan agar melantik pihak ketiga yang lebih bebas seperti universiti untuk memberikan data seperti statistik jenayah kerana mereka lebih bebas.
 
“Sewaktu zaman saya dulu, saya minta Universiti Sains Malaysia untuk keluarkan statistik jenayah.
 
“Ini turut dilakukan oleh pasukan polis di Amerika yang sering menggunakan universiti agar data yang diperolehi tepat dan tidak menyorokkan apa-apa fakta,” kata Musa lagi.
 
Menurut bekas KPN itu lagi, kadar jenayah diseluruh dunia meningkat akibat daripada kemerosotan ekonomi dunia akibat dariapada kemelesetan ekonomi yang berlaku di Eropah.
 
“Globalisasi menyebabkan sukar untuk sesebuah negara untuk mencegah berlakunya jenayah.
 
“Globalisasi menyebabkan ramai orang luar masuk ke Malaysia, yang kita tak tahu latar belakang dia, ‘especially’ dari Nigeria tentang kehidupan dadah mereka.
 
“Ini adalah diantara punca berlakunya peningkatan jenayah dalam negara,” kata Musa lagi.
 
Untuk mencegah masalah jenayah yang berleluasa hari ini, bekas KPN mencadangkan agar polis membuat penambahbaikan dari segi mengubah teknik dalam memerangi jenayah sekarang ini kepada ‘intelligence procurement’ atau ‘perolehan risikan’.
 
“Kita perlu mendapatkan maklumat-maklumat risikan terdahulu.
 
“Jika maklumat risikan polis bagus dari segi perolehannya, mempunyai hubungan rapat dengan penguatkuasa luar negara, maka kita boleh mengetahui awal berkenaan latarbelakang seseorang dan boleh memantau jika mereka penjenayah.
 
“Sama seperti dalam negara kita, kita perlu pantau geng-geng jahat dan penjenayah-penjenayah ni,” kata bekas KPN itu lagi.
Previous Post Next Post