Najib umum peruntukan berjuta merata-rata.. tapi Sekolah nak beli kertaspun duit tak ada...

Kalau kita dengar pengumuman-pengumuman yang di buat oleh 'Bapa Pengumuman Malaysia' iaitu Najib Tun Razak, kita pasti yakin bahawa negara kita ini sebuah negara yang kaya raya..

Manakan tidak... tiada pernah kita dengar beliau membuat pengumuman meluluskan peruntukan berjumlah RM100 atau RM200.. semua pengumuman melibatkan jumlah jutaan RM..

Dan untuk memancing undi pula berbagai pakej disediakan untuk rakyat inipun bila sedar dah rakyat mula menolak UMNO dan Barisan Nasional, kalau tidak jadilah seperti tahun-tahun sebelum 2008..

Kesusahan rakyat hanya mereka sedari apabila Pilihanraya tiba.. pada masa itu terhegeh-hegehlah mereka bertanya khabar rakyat..

Berbalik kepada pengumuman-pengumuman yang telah dibuat oleh 'Bapa Pengumuman Malaysia' iaitu Najib..

Apa yang najib nak tunjukkan sebenarnya dengan pengumuman-pengumuman nya itu,? jika kita selidik kebanyakkannya hanya menguntungkan Kroni UMNO/BN sahaja contohnya Teksi Rakyat 1Malaysia (TR1MA).

Kalau nak tahu siapa yang memperolehi untung dari baucar subsidi tayar sebanyak RM520 itu sila baca di ( Cenangau )

Malangnya disebalik pengumuman-pengumuman lain yang jumlahnya ratusan juta RM itu.. pihak Sekolah nak beli kertas pun tak ada dana..


Di Sekolah Kebangsaan Seksyen 19, Shah Alam, Persatuan Ibubapa dan Guru (PIBG) terpaksa membuat kempen 1M1RKA4 atau 1 Murid 1 kertas A4.

Ini kerana, menurut surat yang dihantar PIBG kepada ibubapa, peruntukan Kementerian Pelajaran untuk membeli kertas tidak mencukupi.

Ia perlu untuk kegunaan ujian dan peperiksaan.

Pihak sekolah juga, kata surat itu, kekurangan dana untuk menangani masalah ini.

"Sehubungan itu, pihak PIBG memohon agar pihak ibubapa/penjaga murid SKS19 dapat menyumbangkan 1 Murid 1 Rim kertas A4 untuk setiap murid.

"Sekiranya tuan/puan tidak dapat menyediakan kertas A4, tuan/puan bolehlah menyumbang RM10 untuk seorang anak," kata surat yang ditanda tangani Hashim Anang, YDP PIBG sekolah itu..

Sepatutnya.. Najib mengutamakan dana untuk Sekolah dalam segala hal, kerana Pelajar adalah pemimpin masa depan negara bukannya menabur duit merata-rata hanya kerana nak kekal berkuasa..
Previous Post Next Post