Pengendali blog Ali Rustam dakwa tak dibayar tunggakan gaji mencecah RM24,370?


Tindakan Sinar Harian menyiarkan laporan seorang pengendali Blog sebuah parti  mendakwa masih belum menerima tunggakan gaji sehingga mencecah RM24,370 menyebabkan ramai tertanya-tanya Blog dari parti manakah lelaki itu.

Bagi yang sudah biasa dengan alam cyber ini, apabila disebut pengendali Blog dibayar atau Pengendali Blog Upahan ianya pasti akan menghala kepada UMNO/BN.

Dari apa yang pernah tersiar dalam Utusan Malaysia, Ahmad Faisal Mohd Yunos sememangnya bertugas untuk UMNO, beliau adalah Pegawai Khas Blog Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Mohd. Ali Rustam.

Beliau pernah membuat satu laporan Polis meminta polis dan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia menyiasat dan mengambil tindakan sewajarnya terhadap pihak tertentu yang mewujudkan blog palsu menggunakan Ali Rustam.

Utusan
 Nak kata apa... penipu dah kena tipu dengan penipu.. padan muka dia...

Pengendali blog tuntut tunggakan gaji

AYER KEROH - Kelemahan pentadbiran pejabat sebuah parti politik di sini menyebabkan seorang kakitangannya mendakwa masih belum menerima tunggakan gaji sehingga mencecah RM24,370.

Jumlah itu membabitkan jawatan sebagai Pegawai Khas dan Ketua Unit IT sejak kirakira tiga tahun lalu yang turut berperanan sebagai pengendali blog.

Ahmad Faisal Mohd Yunos, 44, berkata, dia menerima surat pelantikan pada 13 Mei 2008 dengan gaji bulanan sebanyak RM3,000.

Bagaimanapun, pejabat terbabit membayar kurang RM1,000 setiap bulan.

Menurut bapa kepada tiga orang anak ini, pada asalnya tunggakan baki gajinya berjumlah RM38,000 dengan mengambil kira 38 bulan gaji.

“Namun, selepas pengurusan pejabat berkenaan diambil alih oleh individu lain awal tahun lalu, gaji saya ditahan bermula Mei 2011 tanpa sebarang notis dan alasan,” katanya yang tampil ke pejabat Sinar Harian, di sini semalam.

Ahmad Faisal berkata, dua bulan selepas itu, dia dinasihatkan berhenti kerja, namun dia memberi syarat hanya berbuat demikian sekiranya semua tunggakan baki gajinya dijelaskan.

“Setelah saya mendesak, barulah mereka jelaskan sebahagian daripada jumlah berkenaan iaitu RM11,330 yang diserahkan 20 Disember tahun lalu, termasuk kiraan bayaran penolakan jumlah hutang yang saya pinjam sebelum ini iaitu RM2,300.

“Tetapi baki jumlah RM24,370 lagi masih tidak dijelaskan kerana mereka memberi alasan sudah ditolak daripada beberapa peralatan di bawah penjagaan saya sebelum ini,” katanya.

Bagaimanapun, katanya, dia tidak berpuas hati kerana penolakan itu tidak mengambil kira susut nilai barangan diambil; antaranya, tiga buah komputer riba, sebuah kamera kompak dan beberapa peralatan lain yang mempunyai nilai kecil.

“Kalau mereka mahukan kesemua peralatan terbabit saya bersedia memulangkannya semula tetapi mereka menggunakan alasan itu untuk tidak membayar gaji saya.

Sinar Harian
Previous Post Next Post