UMNO Melaka dakwa pengendali Blog Ali Rustam penipu?


Ini adalah jawapan dari Setiausaha Kerja Badan Perhubungan Umno Melaka, Datuk Akbar Ali terhadap dakwaan pengendali blog Ali Rustam yang mendakwa tidak dibayar tunggakan gaji sehingga mencecah RM24,370 baru-baru ini.

Tapi sebelum korang baca apa jawapannya mari kita lihat apa Blogger upahan UMNO ini dapat sepanjang 38 bula berkhidmat mengendalikan Blog Ali Rustam itu..

Dari kenyataan Akbar Ali sepanjang 38 bula berkhidmat, Ahmad Faisal telah diberikan tiga komputer riba, dua pencetak, empat modem jalur lebar, dua 'external hard disk' dan satu kamera.

Besarpunya investment tu... tapi hasilnya?.. ada hasil ke? Tapi.. Datuk Mohd Zaini, Timbalan Ketua Pengarang Kumpulan Utusan Malaysia kata tak ada hasil .. tak percaya dengar di ( SINI )

Ini jawapan dari Setiausaha Kerja Badan Perhubungan Umno Melaka..

Umno Melaka: Bayaran ikut perjanjian, dakwaan pengendali blog tiada asas

BANDARAYA MELAKA - Umno Melaka mengganggap dakwaan seorang pengendali blog tidak dibayar tunggakan gaji sehingga mencecah RM24,370 sebagai ‘tiada isu’.

Malah, Setiausaha Kerja Badan Perhubungan Umno Melaka, Datuk Akbar Ali turut mengemukakan bukti bahawa segala pembayaran sudah dijelaskan menerusi dokumen di pejabat Umno Melaka.

Menurutnya, pengendali blog berkenaan sudah pun menandatangani sendiri surat persetujuan Badan Perhubungan Umno Melaka membayar tunggakan gaji bertarikh 20 Disember 2011.

Katanya, tunggakan RM24,370 itu setelah dipotong baki pinjaman serta aset pejabat Umno yang masih belum dipulangkan selepas berhenti kerja.

“Gaji tertunggak RM38,000 yang dituntutnya terpaksa ditolak baki pinjaman berjumlah RM2,300 serta 12 peralatan pejabat yang masih dalam simpanannya berjumlah RM24,370. Menjadikan jumlah sepatutnya dibayar RM11,330.

“Malah, dalam surat kita bertarikh 20 Disember 2011, kita sendiri telah nyatakan bersetuju membayar RM11,330 selepas ditolak jumlah disebut tadi," katanya.

Menurutnya, pengendali blog itu sendiri telah menandatangani surat berkenaan yang mana boleh dianggap sebagai persetujuan dengan jumlah dipersetujui.

"Jadi tidak timbul sebarang isu tunggakan. Malah, pemeriksaan di pejabat Umno menunjukkan tiada satu pun rayuan daripada dia untuk mempertimbangkan semula, sekali gus membuatkan isu ini boleh kita anggap sebagai sudah selesai,” katanya kepada Sinar Harian di Bangunan Umno Negeri, di sini semalam.

Akbar berkata demikian sebagai mengulas laporan Sinar Harian, Ahad lalu mengenai dakwaan pengendali blog, Ahmad Faisal Mohd Yunos, 44, bahawa sebuah parti politik di negeri ini belum membayar tunggakan gajinya.

Dia yang bertugas sebagai Pegawai Sistem Maklumat Perhubungan Umno Melaka turut mendakwa hanya dibayar kurang RM1,000 sebulan walaupun dijanjikan gaji RM3,000 sebulan.

Sementara itu, Akbar berkata, Badan Perhubungan Umno tidak pernah menawarkan gaji RM3,000 kepada Ahmad Faisal, sebaliknya hanya RM1,500 selari dengan surat tawaran bertarikh 13 Mei 2008.

Bagaimanapun, katanya, jumlah berkenaan kemudiannya dinaikkan ke RM2,000 beserta elaun kenderaan RM200 sebulan apabila dia membuat rayuan.

“Soal gaji RM3,000 tidak timbul kerana tiada hitam putih beliau meminta jumlah berkenaan.

“Apabila beliau meminta tunggakan RM38,000 (baki gaji bulanan selama 38 bulan berkhidmat), Ketua Menteri, Datuk Seri Mohd Ali Rustam tidak bersangka buruk padanya dan bersetuju membayarnya,” katanya.

Bagaimanapun, Akbar berkata, jumlah RM38,000 terpaksa ditolak setelah Ahmad Faisal tidak memulangkan tiga komputer riba, dua pencetak, empat modem jalur lebar, dua 'external hard disk' dan satu kamera.

“Kalau benar dia  sanggup pulangkan sebagaimana didakwa, kenapa tidak berbuat demikian walaupun sudah tiga surat peringatan kami keluarkan sebelum ini?" katanya. - Sinar Harian

Biasalah... kalau takut kena tipu jangan kerja dengan penipu...

Sekarang siapa yang menipu? Ahmad Faisal pengendali Blog atau Setiausaha Kerja Badan Perhubungan Umno Melaka?

Dalam buruk dan teruk UMNO ni.. apa yang aku nampak mereka sanggup mengeluarkan belanja atau melakukan pelaburan untuk kebaikkan parti..

Berbeza dengan apa yang ada disebelah kita.. walaupun dibeberapa negeri sudah jadi pemerintah masih tak tahu nak mengeluarkan belanja untuk mempertahankan parti..

Apa yang mampu diberikan hanyalah janji disetiap kali perjumpaan.. mula-mula janji nak bagi bulan.. lepas tu ada perjumpaan lagi.. dijanjikan pula nak diberikan matahari.. kemudian ada lagi perjumpaan.. dijanjikan lagi.. dijanjikan nak diberikan bintang pula..

Tapi sampai sekarang.. hampeh!! habuk pun tak ada.. aku bukannya nak menuntut imbuhan, pasal selama menulis ni tak ada siapapun yang bayar installment kereta-kereta aku tu..

Cuma bagi aku apa yang aku faham dari apa yang aku belajar.. orang munafik saja yang mungkir janji ni..


Dakwaan pengendali Blog Ali Rustam tu sila baca di ( SINI )
Previous Post Next Post