Guru hina sahabat Rasulullah S.A.W. mohon maaf


Beberapa hari lepas, Kosmo ada menyiarkan satu laporan tentang sebuah Pusat Tuisyen di Tangkak, Johor yang menggunakan karikatur nota ringkas menghina sahabat nabi dalam mata pelajaran sejarah tingkatan 4.

Didalam nota ringkas yang mempunyai karikatur menghina sahabat nabi itu, terdapat 16 gambaran sahabat nabi yang dilukis mencerminkan perwatakan tidak baik yang dilukis oleh tenaga pengajar pusat tuisyen tersebut, Mr. Fu. Antara bentuk karikatur yang jelas menghina sahabat nabi adalah lukisan sahabat nabi yang menyerupai wajah khinzir.


Nota ringkas yang menghina sahabat nabi ini pada mulanya dijumpai oleh seorang pelajar di tepi longkang sebuah sekolah menengah di Tangkak pada 4 Julai lalu sebelum menyerahkannya kepada guru agama sekolah tersebut dan guru agama tersebut menyerahkanya kepada Pejabat Agama Daerah Ledang (PADL)

PADL telah pun membuat laporan polis di Ibu Pejabat Daerah (IPD) Ledang pada 26 Julai lalu.

Dan semalam Guru dan pengusaha pusat tuisyen di Tangkak, Muar yang menimbulkan kontroversi itu telah tampil memohon maaf secara terbuka..

JOHOR BAHRU – Guru dan pengusaha pusat tuisyen di Tangkak, Muar yang menimbulkan kontroversi apabila memaparkan karikatur menghina para sahabat Nabi Muhammad S.A.W. dalam nota ringkas yang diedarkan kepada pelajar baru-baru ini tampil memohon maaf secara terbuka semalam.

Ku Chong Yoong, 22, yang merupakan guru dan individu yang bertanggungjawab menyediakan bahan tersebut serta pengusaha pusat tuisyen Indah Permai Jaya, Lim Lee Yee, 26, mengaku tidak berniat untuk menyentuh sensiviti umat Islam apatah lagi menghina sahabat Nabi.

“Saya kesal perkara ini berlaku. Niat saya hanya ingin membantu pelajar agar lebih mudah faham dan saya tidak berniat untuk menyentuh isu sensitif orang Islam.

 “Di sini, saya dengan ikhlas ingin memohon maaf kepada semua umat Islam di Malaysia khususnya di Tangkak serta di seluruh dunia. Saya mengaku, tindakan saya ini kurang matang dan berjanji tidak akan mengulanginya lagi,” kata Chong Yoong yang sudah dua tahun mengajar di pusat tuisyen terbabit.

Sementara itu, Lee Yee pula mengaku tidak tahu mengenai bahan yang disediakan tenaga pengajarnya sehinggalah isu terbabit disiarkan di akhbar.

“Selepas ini, saya janji akan lebih berhati-hati dan memantau bahan-bahan yang digunakan oleh guru tuisyen untuk mengajar. Kami juga telah meminta balik semua nota tersebut daripada pelajar dan telah menerangkan hal sebenar kepada mereka,” katanya.

Sekurang-kurangnya Guru yang bukan berugama Islam ini telah meminta maaf apabila menyedari perbuatannya menyinggung perasaan ummat Islam..

Puak yang satu lagi tu.. ala puak yang kononnya memperjuangkan nasib bangsa Melayu dan ugama Islam di Malaysia ni..

Sudahlah menolak hukum Allah dipermainkannya pula.. nak minta maaf? jauh panggang dari babi laaa...
Previous Post Next Post