Tiga Pencacai UMNO didenda RM700 kerana tampal poster menghina Guan Eng dan Ambiga

Selama ini aku sangkakan semua pencacai dan juga pemimpin UMNO kebal atau dikecualikan dari undang-undang... bukan semua rupanya ..

Hanya yang bernilai bagi UMNO rupanya kebal atau dikecualikan dari undang-undang.. kalau dah tak bernilai baik pemimpin mahupun pencacai tidak ada imuniti lagi..

Contoh pemimpin ialah Khir Toyo.. manakala contoh pencacai adalah tiga orang di bawah ini..

Hukuman tampal poster menghina
KUALA LUMPUR: Tiga sahabat didenda masing-masing RM700 oleh Mahkamah Majistret di sini, selepas mengaku salah atas tuduhan menampal poster mengandungi gambar dan perkataan berunsur penghinaan terhadap Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng dan Pengerusi Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih), Datuk S Ambiga, Februari lalu.

Majistret Zulkpli Abdullah memutuskan demikian terhadap kerani hospital, Muhammad Nizam Ali, 24, pemandu, Hamzah Mahmood, 32 dan juruteknik, Shahir Saarani, 30, selepas mereka menukar pengakuan daripada tidak bersalah kepada bersalah, semalam.
Ketiga-tiga tertuduh turut berdepan dengan hukuman penjara 14 hari sekiranya gagal membayar denda.

Bagaimanapun dua lagi tertuduh, juruteknik, Mohd Norizam Che Othman, 31 dan peniaga, Mohd Jamil Jamaluddin, 36, masih mengaku tidak bersalah atas pertuduhan sama.

Mengikut pertuduhan, semua mereka bersama lima lagi yang masih bebas didakwa melakukan kesalahan itu dengan menampal di tempat awam poster mengandungi gambar dan perkataan sedemikian di Jalan Wan Kadir, Taman Tun Dr Ismail, di sini, jam 3.40 pagi, pada 4 Februari 2012.

Mereka didakwa mengikut Seksyen 15(2)(a) Akta Kesalahan-kesalahan Kecil 1955 dan dibaca bersama Seksyen 34 kanun sama yang membawa hukuman penjara sehingga setahun atau denda tidak lebih RM1,000 atau kedua-duanya jika sabit kesalahan - myMetro

Atau.. mungkin kad keahlian UMNO mereka-mereka di atas ni dah expired kot..
Previous Post Next Post