Jawapan Kementerian Pelajaran mengenai'Soalan BERSIH dalam peperiksaan percubaan SPM'


Baru-baru ini tersebar di laman Facebook mengenai soalan percubaan SPM yang mempunyai soalan berhubung perhimpunan BERSIH 3.0.

Soalan yang dipercayai subjek pendidikan moral itu juga mengandungi dua gambar semasa berlakunya perhimpunan tersebut pada 28 April lalu.

Dengan merujuk kepada gambar yang diberi, soalan itu bertulis ''Adakah wajar atau tidak bagi seseorang warganegara itu untuk menyertai perhimpunan haram?''.

Soalan dipercayai disediakan oleh guru yang menyokong UMNO/BN, tujuannya ialah untuk memburukkan kempen BERSIH disamping cuba berpolitik dalam Sekolah..

Berikut adalah jawapan dari Kementerian Pelajaran Malaysia.
Kementerian Pelajaran Malaysia tidak bertanggungjawab berhubung soalan peperiksaan percubaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) tahun ini yang mempunyai soalan mengenai perhimpunan BERSIH 3.0.

Menurut seorang jurucakap bahagian lembaga peperiksaan kementerian itu, soalan percubaan SPM tidak dibuat oleh kementerian sebaliknya akan dibuat oleh Jabatan Pelajaran Negeri atau pihak sekolah sendiri.

''Soalan SPM sebenar sahaja yang pihak kementerian buat. Kalau soalan SPM percubaan, sama ada dibuat oleh pihak Jabatan Pelajaran Negeri bersama sekolah atau sekolah itu sendiri yang membuat soalan.

"Jika nak tahu lebih lanjut mengenai soalan (perhimpunan BERSIH 3.0), mungkin boleh tanya kepada pihak jabatan atau sekolah yang berkaitan," katanya ketika dihubungi .

Selain itu, ketika ditanya lebih lanjut mengenainya, jurucakap itu berkata, perkara itu pertama kali didengari mamandangkan pihaknya tidak menerima sebarang aduan mengenai perkara itu.

"Kertas itu subjek apa? Bagaimana soalannya? Kami tidak tahu mengenai soalan itu," katanya lagi ~ Malaysiakini

Tapi kalau lah soalan itu berbunyi begini "Siapakah yang mengarahkan Sirul dan Azilah membunuh Altantuya?" atau "Berapakah jumlah komisyen yang telah dibayar oleh Kerajaan Malaysia kepada orang tengah untu memiliki atau membeli Dua buah Kapal Selam"..

Aku yakin jawapan yang akan diberikan oleh Kementerian Pelajaran ialah "Pihak kami akan menyiasat dan mengambil tindakan yang sewajarnya terhadap guru berkenaan"

Dua atau tiga hari selepas kenyataan itu dikeluarkan, satu lagi kenyataan pula akan keluar "Guru yang terbabit menyediakan soalan peperiksaan itu telah dikenakan tindakan disiplin dan beliau telah diberikan notis tukar 24 jam ke pendalaman Sarawak"

He..he..he... betul tak Cikgu?

Buat cikgu-cikgu yang dah kena tukar sebab menyokong Pakatan Rakyat tu.. bersabarlah.. Andaikata PR melangkah ke Putrajaya dengan jayanya.. kita usulkan kepada Menteri Pelajaran yang baru supaya tukar semua Pengarah Pelajaran negeri dan pindahkan mereka ke Alaska...
Previous Post Next Post