Ketua UMNO Bahagian Pandan dipenjara 8 tahun, denda hampir RM1 juta bersalah atas 10 tuduhan rasuah


Pada 8 Feb 2011 dulu ketika dibacakan lapan pertuduhan terhadapnya di Mahkamah Sesyen Ketua UMNO Bahagian Pandan Abdul Ghani Ismail ni pengsan dalam kandang tertuduh..

Kemudiannya pada 28 June pula Ketua Umno Bahagian Pandan itu diperintah membela diri oleh Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur terhadap 10 pertuduhan rasuah membabitkan RM193,512, antara Mei 2006 dan Mac 2007 terhadapnya.. laporan penuh sila baca di ( SINI )

Dan hari ini.. Berita Harian melaporkan..

KUALA LUMPUR: Ketua Bahagian UMNO Pandan, Abd Ghani Ismail, dihukum penjara lapan tahun dan denda hampir RM1 juta oleh Mahkamah Sesyen di sini, semalam, selepas didapati bersalah atas 10 tuduhan menerima rasuah berjumlah RM193,512, enam tahun lalu.

Hakim Rozilah Salleh menjatuhkan hukuman penjara lapan tahun dan denda berjumlah RM977,560 terhadap Abd Ghani Ismail, 46, bagi semua tuduhan dihadapinya.

Rozilah turut menolak permohonan tertuduh untuk penangguhan pelaksanaan hukuman penjara dan denda sementara menunggu rayuannya didengar di Mahkamah Tinggi ~ Berita Harian

Baru pegang jawatan Ketua Bahagian pun dah boleh mentekedarah rasuah hampir RM200K.. kalau jadi Menteri agaknya berapa yang akan disapu...

Inilah UMNO.. dari pemimpin atasan sampai ke pemimpin bawahan, rasuah dah jadi budaya..

Selain dari mentekedarah rasuah untuk cepat kaya, pemimpin UMNO juga dikatakan membina kekayaan dengan meminjam wang dari Bank tapi tak bayar balik.. tak percaya sila baca di ( SINI )

Yang malangnya ialah pencacai yang bermati-matian mempertahankan mereka.. tinggal di Flat yang dikhaskan untuk golongan kurang berkemampuan dengan sewa RM100 sebulan pun tak apa...
Previous Post Next Post