Oooo.. patutlah ahli UMNO yang pandu 4WD tu lari...


Jika semalam aku telah menyiarkan kisah tentang seorang Wanita tua yang maut setelah motorsikal yang ditunggangnya dirempuh dari belakang oleh 4WD milik UMNO, ini adalah penjelasan dari pemamdu 4WD tersebut..

Sebelum itu dalam kejadian yang menimpa wanita tua tersebut, apa yang dikesalkan ialah sikap pemandu dan penumpang 4WD itu yang dipercayai Ahli UMNO yang langsung tidak menghulurkan bantuan buat wanita malang itu..

Malah dalam sedikit masa yang mereka ada sebelum melarikan diri, mereka dikatakan lebih mengutamakan imej 1Malaysia dimana mereka telah bertindak untuk menanggalkan bendera itu sebelum lari.. sila baca di ( SINI )

Ini adalah penjelasan pihak mereka..

Pemuda Umno: Pemandu beredar takut orang bertatu

Pemuda Umno Lumut, Perak mengaku ada anggotanya terbabit dalam kemalangan di sebuah jalan raya di Lekir menuju ke Kamunting yang mengakibatkan seorang wanita warga emas maut, tetapi menafikan dakwaan bahawa pemandu kenderaan itu melarikan diri.

Sebaliknya, Ketua Pemudanya, Mohd Shahril Yahaya berkata, pemandu yang enggan namanya disebut itu hanya beredar kira-kira 100 meter dari tempat kejadian kerana takut dengan beberapa orang bertatu yang berada di lokasi kemalangan itu.

"Trak Hilux itu diserahkan kepada pemuda untuk pilihan raya. Pemandu itu bukan sengaja melanggar tetapi dia cuba nak hentikan kenderaan tapi dia terempuh.

"Bukan seperti yang didakwa (larikan diri). Pemuda tu ada turun. Tapi lepas dia tengok dah tak bergerak, dia bawa Hilux itu kira-kira 100 meter sebab masa itu sudah ramai orang kerumun dan pemandu dalam keadaan takut.

"Dia takut sebab dia risau keselamatan dia dan takut diapa-apakan sebab masa itu ramai orang yang bertatu dah ada kat situ. Pemandu ada je dekat kawasan situ tapi terpaksa tak mengaku sebab tak nak sebarang kejadian yang tak diingini terjadi," katanya ketika dihubungi Malaysiakini.

Ahad lalu, akhbar China Press melaporkan bahawa mangsa yang menunggang motosikal berasingan bersama suaminya yang berusia 78 tahun dalam perjalanan pulang rumah selepas menoreh di sebuah estet, dilanggar di sebuah jalan raya di Lekir.

Menurut Facebook cucu mangsa, Joanne Lim, datuknya menunggang motosikal kira-kira enam meter di belakang neneknya sebelum secara tiba-tiba sebuah kereta Hilux dengan logo BN dan Umno meluncur laju dan merempuh belakang motosikal neneknya.

Selepas itu, menurut Joanne, neneknya telah terpelanting serta terjatuh dengan kepalanya mengenai jalan raya.

Beliau juga mendakwa, pemandu kenderaan itu bersama dua penumpang lain mencabut logo BN dan bendera 1Malaysia daripada kenderaan itu sebelum beredar.

Akhbar China Press juga melaporkan bahawa pemberitanya sendiri menyaksikan beberapa lelaki mengoyak logo parti dari kenderaan itu sebelum melarikan diri dari tempat kejadian tanpa memberi sebarang bantuan kepada mangsa.

Shahril bagaimanapun menafikan dakwaan yang mengatakan pemandu itu mencabut logo serta bendera dari kenderaan itu.

Menurutnya, beliau turut mempunyai saksi lain ketika kejadian memandangkan terdapat jawatankuasa Pemuda di belakang kenderaan Hilux semasa kejadian.

Katanya lagi, pemandu tersebut serta jawatankuasa Pemuda dari Lekir menuju ke rumahnya untuk ke sebuah program BN di Kampar.

"Logo ada je pada Hilux. Tak ada pun dicabut. Kita ada saksi sebab belakang kereta Hilux tu ada jawatankuasa Pemuda yang ikut dari belakang. Dia pandu seorang.

"Kereta sekarang ada di balai. Lepas kejadian saya datang ke tempat pemandu itu dan buat laporan polis di IPD Manjong," katanya lagi ~ Malaysiakini


Oooo.. Takut melihat ramai orang yang bertatu rupanya... dan dia bukan lari.. tapi cuma beredar rupanya..

Tapi Polis tahan atau tidak pemandu itu?..

Biasanya kalau kemalangan yang melibatkan kematian pemandu akan ditahan untuk membantu siasatan... atau sebab dia Ahli UMNO yang memandu 4WD milik UMNO dia dikecualikan dari undang-undang?
Previous Post Next Post