Tengok video "The Silent Riot' ni.. dan bandingkan dengan apa yang berlaku di Sabah sekarang..


Ini adalah catatan perjalanan sebuah sejarah di Sabah yang memaparkan apa yang berlaku dinegeri tersebut apabila percaturan untuk kekal berkuasa menemui kegagalan.

Ianya berlaku pada tahun 1986 setelah sebuah parti yang baru ditubuhkan iaitu Parti Bersatu Sabah (PBS) yang bergabung dengan USNO menewaskan parti BERJAYA yang merupakan komponen Barisan Nasional..

Dalam pergelutan untuk mengekalkan kuasa ini 5 rakyat Sabah telah terbunuh, Masjid diconteng dengan lambang Salib dan dibakar oleh pendatang yang di bawa masuk dari Pulau Gaya.

Mereka merupakan rakyat Islam Filipina yang ingin menyelamatkan diri dari kezaliman kerajaan mereka..

Mereka juga telah dipergunakan oleh pemimpin yang gila untuk mengekalkan kuasa.. sebagaimana yang diamalkan Njib..'U help me, I help you'..

Dalam hal ini You ikut arahan I, I bagi you IC..

Rusuhan selama 48 hari ini telah menyebabkan Sabah dikenakan perintah berkurung selama 30 hari..

Lihat betul-betul dan bandingkan dengan apa yang sedang berlaku di Lahad Datu, Sabah hari ini..

Dan fikir dengan hati yang terbuka kerana Sejarah tidak pernah berbohong, kecuali buku sejarah yang ditulis oleh macai UMNO/BN..

Lihatlah!!Itulah puncanya IC diberikan kepada pendatang Filipina yang kebanyakkannnya dari kaum Sulu secara besar-besaran..

Siapakah yang menjadi barua dalam menggadaikan negara demi mengekalkan kuasa itu??.. video di bawah memberikan jawapannya..

Previous Post Next Post