Utusan disaman lagi!!.. Kali ini oleh Chegubard pula.. kerana fitnah ini..


Untuk yang ke entah berapa kalinya Utusan atau Lidah Rasmi UMNO disaman lagi.. seperti biasa juga kerana menyiarkan artikel berbentuk fitnah..

Kali ini oleh Chegubard pula.. kerana fitnah itu Chegubard SAMM menuntut RM 5 Juta sebagai gantirugi dan pampasan daripada Utusan.

Notis tuntutan telah dikeluarkan oleh kumpulan peguam Sazali &Lim, dihantar ke pejabat Utusan di Cheras pada jam 3 petang semalam.

Notis tersebut juga telah diakui terima oleh wakil ketua pengarang.


Ketika notis dihantar, saudara Md Sani Md Shah dan juga saudara Yaser Sheikh Abdul Rahman tidak dibenarkan masuk ke pejabat utusan dan hanya berlegar di luar.

Setelah beberapa kali berbincang dengan pengurusan, akhirnya wakil utusan yang juga dikatakan setiausaha kepada Ketua Pengarang setuju untuk cop dan tandatangan akuan terima.

Utusan Malaysia sebelum ini telah menyiarkan sebuah rencana bertarikh 14.01.2013 di atas tajuk "Medan Perah Duit Rakyat".

Rencana tersebut disiarkan di dalam portal Utusan Online yang boleh diakses di alamat berikut;

http://www.utusan.com.my/utusan/rencana/20130114/re_01/medan-perah-duit-rakyat

Tapi kalau korang klik di link itu.. image di bawah akan terpapar..


Tapi.. tak apa.. cache masih ada.. ini artikel yang telah di print screen..


Kandungan rencana tersebut khususnya di perenggan ke 13 telah menyebut;

"Apa yang menimbulkan persoalan ialah CheguBard (Badrul Hisham Shaharin) sebelum itu telah membuat pengumuman pada awal majlis bahawa kutipan derma pada malam menjelang Himpunan Shamsidar ialah RM30,000."

Petikan dari rencana seperti di atas bukan sahaja tidak benar, merupakan manipulasi dan putar belit serta terjumlah kepada fitnah jahat kepada Chegubard dan juga SAMM.

Justeru, antara yang gantirugi dan pampasan yang dituntut kepada utusan adalah seperti berikut;

1. Membayar gantirugi dan pampasan sejumlah RM 5,000,000 (Ringgit Malaysia: Lima Juta) sahaja.

2. Permohonan maaf tanpa 'reservation' daripada pihak Utusan dan permohonan maaf ini hendaklah disiar secara bertulis dalam akhbar Utusan Malaysia versi cetak dan juga Utusan Online muka hadapan tiga hari berturut-turut

3. Utusan adalah dilarang dari menulis dan/atau menyiarkan tulisan yang sama yang berbentuk fitnah kepada Chegubard dan SAMM.

4. Rencana tersebut hendaklah ditarik balik dari portal tersebut. Notis juga menyebut dua penama iaitu Ketua Pengarang Utusan sebagai penama pertama dan juga Mohd Asron Mustapha yang juga penulis rencana sebagai penama kedua.


* Kenyataan Media oleh Azrizal Tahir, Pengarah Kewangan SAMM yang aku dah edit sikit dengan tambahan artikel dari Utusan.. *

Previous Post Next Post