Kalaulah insiden ini berlaku di Kelantan....


Yang pastinya kalau insiden kekecohan atau rusuhan ini berlaku di negeri Kelantan, sudah pasti macai-macai UMNO dan juga media tunganggan UMNO akan cuba mengaitkannya dengan penyokong PAS..

Tetapi oleh kerana ianya tidak berlaku di negeri Kelantan tetapi di negeri Pahang tak adalah cerita macam tu..

Kekecohan berlaku di Stadium Darul Makmur pada perlawanan separuh akhir Piala FA antara Pahang bertemu Johor Darul Takzim malam ini apabila sebahagian penyokong Johor bertindak memasuki padang kerana tidak berpuas hati perlawanan ditunda.

Kejadian itu menyebabkan beberapa penyokong Johor cedera kerana terkena balingan objek keras yang dipercayai dari luar stadium.

Polis bertindak cepat dengan mengawal keadaan supaya tiada kejadian tidak diingini berlaku. Tindakan berkenaan dipercayai akibat tidak berpuas hati kerana pasukan Johor Darul Takzim enggan meneruskan perlawanan walaupun polis sudah memaklumkn keadaan terkawal dan selamat kira-kira jam 10.15 malam.

Terdahulu perlawanan sepatutnya bermula kira-kira jam 8.45 malam namun ditangguhkan apabila penonton melimpahi ke kawasan trek dan padang sebelum pasukan keselamatan mengarahkan mereka berundur dan memasuki kawasan tempat duduk.

Keadaan itu memaksa Sultan Pahang, Sultan Ahmad Shah terpaksa turun ke kawasan trek dan padang untuk memujuk penonton beransur-ansur meninggalkan kawasan berkenaan supaya perlawanan dapat dimulakan.


Orang kata... biasanya FAM akan hanya mengeluarkan tiket bersesuaian dengan kapasiti sesbuah stadium. Kapasiti bagi stadium Darul Makmur adalah 40ribu sahaja dan diberitakan kemasukan peminat kedua-dua pasukan menjangkau 60 ribu.. mengapa jadi begini agaknya?
Previous Post Next Post