Zahid dedahkan 133,000 MyKad hilang ketika Hishamuddin jadi Menteri Dalam Negeri..


Apa yang didedahkan oleh Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, Menteri Dalam Negeri yang baru ini ialah apa yang telah berlaku semasa sepupu Najib menjadi Menteri Dalam Negeri..

Entah apa yang dia buat tah.. sampai 133,000 MyKad boleh hilang..

PUTRAJAYA - Kehilangan 133,000 MyKad dalam tempoh tiga bulan iaitu dari Januari hingga Mac tahun ini menimbulkan kebimbangan kepada kerajaan, kata Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.

Menyifatkan jumlah itu agak tinggi, Ahmad Zahid berkata kehilangan MyKad, walaupun tidak disengajakan, menyebabkan ia boleh diguna untuk tujuan jenayah.

"Apa yang membimbangkan kami ialah jika kehilangan itu mempunyai kaitan dengan sindiket. Kami khuatir MyKad ini diguna untuk pelbagai tujuan terutama jenayah," katanya kepada pemberita selepas melawat Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) di sini hari ini.

Beliau berkata sekiranya siasatan mendapati ada sindiket terlibat dalam menghilangkan MyKad dan menggunakannya untuk tujuan jenayah dan sebagainya, JPN perlu mengambil langkah-langkah pencegahan dan pemantauan bagi menyelesaikan masalah itu.

"Saya yakin JPN mampu menyelesaikan masalah itu agar tidak berterusan," katanya.

Ahmad Zahid berkata bayaran denda mungkin akan ditingkatkan terhadap individu yang menghilangkan MyKad selepas ini.

"Saya minta Ketua Pengarah JPN mencadangkan (bayaran denda) kepada KDN dan saya akan bawa ke kabinet untuk mendapatkan pandangan dan kelulusan daripada kabinet," katanya.

Pada masa ini denda kehilangan MyKad bagi kali pertama ialah RM100, RM200 kali ke-2 dan RM300 bagi kehilangan kali ke-3. - Bernama
Dari 133,000 MyKad yang hilang itu berapa agaknya telah dimiliki oleh pendatang-pendatang asing yang turut mengundi menentukan hala tuju negara ini baru-baru ini?

Walau siapapun yang menjual atau memberikan MyKad itu kepada warga asing.. merekalah pengkhianat sebenar negara ini...
Previous Post Next Post