Caj air mentah: Guan Eng salah faham atau Mukhriz tak reti bahasa?


Jika kita membaca apa yang Bernama laporkan pada 3 Julai mengenai isu harga air ini, akan jelas kelihatan kenapa UMNO/BN Kedah bersungguh-sungguh mahu mengenakan caj terhadap air mentah ini.

Punca utamanya ialah cemburu atau dengki bila melihatkan hasil penjualan air khususnya kepada industri perkilangan dan perkapalan yang didakwa menyumbang keuntungan besar kepada negeri Pulau Pinang

Datuk Ir Nawawi Ahmad (BN-Langkawi) berkata keuntungan itu perlu dikongsi bersama kerana Kedah terpaksa mengorbankan peluang memotong balak dari kawasan tadahan dan membina empangan, selain menanggung kos memastikan air sungai sentiasa bersih.

"Oleh kerana air mengalir dari Kedah dan Kedah terpaksa mengorbankan peluang untuk memotong balak di kawasan tadahan dan membina empangan Muda, maka sewajarnya Pulau Pinang perlu membayar harga ''air mentah'' kepada kerajaan Kedah.

"Walaupun kerajaan Pulau Pinang mendakwa air yang dipam adalah dari sungai di dalam jajahannya, tetapi kos penjagaan sungai dan nilai peluang ekonomi yang terlepas terlepas dari hutan simpanan ini, perlu diambil kira dalam bentuk ekonomi dan pampasan setara patut dibayar," katanya ketika membahaskan usul menjunjung kasih titah Yang di-Pertuan Agong di Dewan Rakyat di sini hari ini ~ Bernama

Dan hari ini Bernama melaporkan..

Menteri Besar Kedah Datuk Mukhriz Tun Dr Mahathir berkata beliau akan menemui Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng untuk membincangkan caj penjualan air mentah dari negeri ini kepada Pulau Pinang.

Beliau berkata ini susulan Lim dilaporkan meminta untuk mengadakan perbincangan namun belum menetapkan tarikh yang sesuai.

Mukhriz berkata Lim telah salah faham mengenai tuntutan kerajaan negeri Kedah itu kerana tuntutan itu lebih bersifat menang-menang kepada kedua-dua pihak.

"Itu yang kita hendak sampaikan kepada Guan Eng namun belum sempat kita nak cakap apa-apa dia dah tolak. Sebagai negeri berjiran banyak perkara kita boleh saling bantu membantu," katanya  malam tadi ~ Bernama

Ini pula hujah dari Guan Eng membidas Timbalan Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, mengenai perkara yang melibatkan air ini.. fahamkan apa yang aku warnakan dengan warna merah..

Adalah salah untuk Timbalan Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, Datuk Seri Mahdzir Khalid menyatakan bahawa Pulau Pinang " mengambil air mentah yang dari Sungai Muda" seperti yang dilaporkan dalam sebuah akhbar berbahasa Inggeris pada 11 Jun 2013. 

Pertama, Kedah tidak membekalkan air mentah ke Pulau Pinang. Sungai Muda mengalir melalui Pulau Pinang secara semula jadi. Kami mengambil air dari sungai sendiri menggunakan infrastruktur bekalan air kita sendiri, pada kos kita sendiri. Oleh kerana tiada kos di sebelah Kedah, mengapa perlu ada apa-apa bayaran? 

Kedua, Sungai Muda yang merupakan sumber air semula jadi dan bukan projek buatan manusia seperti skim pemindahan air Johor-Melaka. Mengapa kita perlu membayar untuk air mentah dari sumber asli yang telah mengalir melalui negeri kita selama berabad-abad? 

Penang mengambil atau mengepam air mentah dari Sungai Muda di dalam sempadan Pulau Pinang. Tidak seperti air mentah Johor dari dalam sempadan Johor ke Melaka Menurut laporan berita pada 11 jun 2013, memetik dari Timbalan Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, Datuk Seri Mahdzir Khalid sebagai berkata bahawa terdapat "kes yang kuat" untuk Kedah untuk mengenakan Pulau Pinang untuk air kerana "precedent (telah) yang ditetapkan oleh Johor yang mengenakan caj terhdap Melaka ( untuk air) ". 

Mahdzir keliru kerana kedua-dua kes ini adalah sangat berbeza. Johor telah menggenakan caj Melaka untuk air mentah kerana terdapat kos infrastruktur dan operasi yang ditanggung oleh Johor di bawah Skim Pemindahan Air Interbasin Muar-Melaka Sungai. 

Johor terpaksa dimasukkan ke dalam infrastruktur tempat untuk pam air ke Melaka setiap hari dan pam juga menanggung tenaga, bahan api dan kos penyelenggaraan. 

Saya tidak mahu mengulas secara terperinci mengenai jumlah caj - yang ada di antara Johor dan Melaka. Walau bagaimanapun, ia adalah adil untuk mengatakan bahawa terdapat alasan untuk bayaran kerana terdapat kos yang ditanggung oleh Johor untuk air sungai yang tidak melalui Melaka atau jalan sungai dikongsi dengan Melaka. 

Johor mengepam air ke Melaka menggunakan infrastruktur buatan manusia pada kos Johor. Pulau Pinang mengambil air dari Sungai Muda yang mengalir secara semula jadi melalui Pulau Pinang pada kos kita sendiri. 

Ini adalah dua senario yang berbeza sama sekali. Saya ingin menegaskan bahawa Kedah tidak menanggung apa-apa kos apabila Pulau Pinang menarik air dari Sungai Muda dari pihak kami. 

Sebelum Membuka Mulut-Nya, Timbalan Menteri Tenaga Teknologi Hijau Dan Air Menteri Perlu Memahami Konsep Hak Riparian yang memberikan hak kepada pemilik tanah Atau Negara Untuk Manfaat Daripada Aliran Asli Sumber Air Melalui Tanah Atau Negara mereka. 

Dari sudut pandangan Pulau Pinang, Sungai Muda yang merupakan sumber air mentah bersama untuk Pulau Pinang dan Kedah. 

Ini sungai Muda adalah ciri semulajadi geografi yang mentakrifkan sempadan Pulau Pinang dan Kedah. Selaras dengan hak sungai, atau air hak, pemilik tanah berhampiran sumber air mentah semula jadi mungkin berhak kepada aliran semulajadi, penggunaan yang munasabah dan kegunaan berfaedah. 

Atas sebab ini, sebelum membuka mulutnya, Datuk Seri Mahdzir Khalid harus memahami konsep hak riparian. 

Sebagai contoh, Sungai Mekong berasal di China, dan berjalan melalui Laos, Vietnam, Thailand dan Kemboja. Semua negara-negara ini berkongsi hak untuk menggunakan Sungai Mekong. Tiada bayaran air mentah yang terlibat kerana tidak ada negara boleh menuntut hak milik eksklusif sungai. 

Contoh lain sistem sungai yang dikongsi tanpa mengenakan apa-apa caj termasuk Nil dan sungai Mississippi. Saya tahu bahawa Mahdzir mahu menunjukkan kesetiaan kepada Kedah walaupun dilihat reputasi beliau sebagai Timbalan Menteri jahil. 

Walau bagaimanapun, dia harus ingat sebagai Timbalan Menteri Malaysia, beliau mewakili seluruh negara dan bukan hanya menyebelahi Kedah sebagai negerinya . 

Mengapa Pulau Pinang perlu membayar untuk air sekarang apabila BN tidak pernah ditekan untuk pembayaran pada Kedah apabila BN memerintah Pulau Pinang, tetapi hanya kini bahawa Pulau Pinang perlu membayar selepas BN hilang Pulau Pinang. 

Adakah ini bermakna bahawa hak-hak riparian wujud kemudian apabila BN memerintah tetapi tidak sekarang apabila PR memerintah Pulau Pinang? 

Daripada meminta wang dari Pulau Pinang untuk air, yang tidak pernah meminta atau dibayar oleh Pulau Pinang dalam sejarah, Mahdzir perlu menolak permintaan yang tidak munasabah Kedah untuk bayaran air mentah ini.

 Jadi.. Kenapa Pulau Pinang mesti membayar kepada Kedah?
Previous Post Next Post