Calon PAS bagi Kuala Besut dedahkan dakwaan Tun Mahathir adalah benar..


Sekitar Mac 2012 lalu, Tun Mahathir dalam satu kenyataannya berpendapat UMNO kini mempunyai masalah ketandusan pemimpin.

Ini semua gara-gara kepimpinan di peringkat Bahagian serta Cawangan yang menyekat kemasukan golongan profesional cerdik pandai ke dalam UMNO.

"Umno dah berpuluh-puluh tahun tak bagi orang pandai masuk Umno, sebab itu kebanyakan doktor masuk PAS.

"Ini akhirnya menyukarkan Umno mencari calon sesuai bagi menentukan kemenangan pada pada pilihan raya," katanya.

Lagi apa kata Tun Mahathir silalah baca di ( SINI )

Kata-kata Tun itu telah diterjemahkan oleh banyak pihak sebagai membawa maksud kini hanya orang-orang yang bodoh tinggal bersama UMNO kerana golongan cerdik pandai tiada dalam UMNO sebab dihalang menyertainya seperti yang dimaksudkan oleh Tun.

Kenyataan Tun itu hari ini terbukti benar dan ianya telah disahkan secara tidak sengaja oleh Calon PAS untuk PRK Kuala Besut, Azlan Yusof.

Beliau mengakui pernah menjadi Ketua Pemuda UMNO Cawangan di kampungnya tetapi menegaskan ia dilakukan masa "tidak cerdik"..

Atau dalam lain ayat jawatan itu telah disandang ketika zaman bodohnya.. oleh kerana beliau kini telah cerdik maka ditinggalkannya UMNO bersama-sama golongan yang masih kurang cerdik..

Laporan berkaitan..

Azlan: Dulu tak cerdik masuk Umno, tapi dah baligh dah  
Calon PAS untuk pilihan raya kecil Kuala Besut Azlan Yusof hari ini mengakui pernah bergiat sebagai ketua pemuda Umno cawangan di kampungnya tetapi menegaskan ia dilakukan masa "tidak cerdik"  
"Zaman dulu orang kampung saya, orang PAS ada lapan orang sahaja," katanya ketika diminta mengesahkan perkara itu oleh pemberita dalam sidang media selepas penamaan calon hari ini.  
Diasak oleh wartawan supaya beliau mengakuinya, Azlan (kanan) berkata: "Betullah... Tapi sekarang ini orang muda kampung saya boleh dikatakan semua bersama saya. Malam tadi hampir semua orang kampung keluar pasang bendera.  
"(Masuk Umno) dulu masa tak cerdik, tapi dah baligh dah. Tapi sekarang dah cerdik dah," katanya sambil diiringi ketawa kecil.

Menurutnya ahli perniagaan dan kontraktor itu, beliau menyertai PAS pada 1997. 
 
Azlan juga berkata beliau bersedia berdepan dengan pelbagai tohmahan kepada beliau sepanjang kempen pilihan raya kecil ini dan menganggap tindakan itu "perkara biasa". 
"Kita bersedia, janji kita tak buat benda yang dilarang oleh Allah. Orang kata apa, silakan. 'Harap (kurang tohmahan). Calon sana kita kenal keluarga dia, dia kenal keluarga kita.  
"Datuk Idris (Jusoh), kita kenal juga, dia juga sayang dekat kita," katanya yang menolak kempen memburukkan peribadi sepanjang proses berkempen.  
Pilihan raya kecil itu akan menyaksikan pertembungan satu lawan satu antara Azlan dan calon BN Tengku Zaihan Che Ku Abd Rahman .  
Dalam pilihan raya umum lalu, allahyarham A Rahman Mokthar daripada BN menewaskan calon PAS Napsiah Ismail dengan majoriti 2,434 undi. 
Pilihan raya itu diadakan ekoran kematian A Rahman akibat kanser ~ Malaysiakini

Jadi... jika golongan cerdik pandai dihalang dari menyertai UMNO dan golongan yang tidak lagi 'kurang cerdik' pula meninggalkan UMNO.. Golongan yang bagaimana agaknya kini berada dalam UMNO??

Macai-macai UMNO dah mula menyerang Calon PAS ini.. ramai yang memperlekehkan kelulusan yang dimilikinya... mereka mendakwa beliau hanya memiliki SPM sahaja..

Bagi aku biar memiliki SPM malah tak lulus SPM sekalipun, asalkan beliau sedar akan beratnya amanah yang hendak dipikul itu.. itu jauh lebih baik dari memiliki PhD sekalippun tetapi tidak langsung memiliki amanah..

Lagipun ADUN tugasnya hanyalah membawa dan menyelesaikan masaalah rakyat bukannya menggubal dasar seperti Ahli Parlimen..

Dan aku bangga dengan calon dari PAS ini.. biarpun hanya memiliki SPM beliau telah membuktikan beliau mampu berjaya dalam hidupnya lebih baik dari golongan yang ada PhD..

Beliau membuktikan tidak semestinya kita gagal dalam hidup bila kita gagal dalam pelajaran, usaha yang berterusan pasti membuahkan hasil...  TAKBIR!!!

Kalau dah berjaya dalam perniagaannya apa salahnya beliau memiliki banyak kereta?
Previous Post Next Post