BBC Siar Video yang memalukan Malaysia.. tengoklaa...


Industri pelancongan Malaysia terjejas pada bulan Jun akibat jerebu dan bulan ini dengan kes tembakan yang semakin menjadi-jadi.

Warga Singapura merupakan kumpulan yang memandang serius akan isu ini ekoran merekalah mencatatkan separuh daripada jumlah pelancong yang tiba ke Malaysia pada tahun lalu iaitu seramai 13 juta.

Pihak yang bertanggungjawab melahirkan kebimbangan dan meminta kerajaan mengambil pendekatan untuk melindungi industri pelancongan yang menyumbang RM60 bilion tahun lalu.

Persatuan Ejen-Ejen Pelancongan dan Pengembaraan Malaysia (MATTA) yang mewakili sebahagian daripada 3,000 operator pelancongan berkata sudah tiba masa satu langkah pencegahan diambil sebelum jenayah yang sedang berleluasa ini terus memberi impak dari bilangan pelancong yang tiba ke tanah air.

Pengerusinya, Datuk Mohd Khalid Harun berkata peningkatan kadar jensyah bakal memberi kesan kepada industri pelancongan namun kadar kemerosotan belum sampai ke tahap yang membimbangkan.

Katanya, selagi operator pelancongan tidak diajukan soalan sama ada masih selamat untuk datang ke Malaysia maka masih belum terlambat bagi mengambil langkah-langkah pencegahan.

Beliau memberitahu lama-kelamaan negara bakal mengalami kemerosotan bilangan pelancong seperti yang pernah disuarakan oleh Menteri Pelancongan dan Kebudayaan Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz lapor The Malaysian Insider pada 11 Ogos lalu.

Selain memalukan kerana menggambarkan tahap keselamatan di negara ini hampir sama tarafnya dengan tahap keselamatan dinegara-negara dunia ketiga contohnya Somalia, dimana pengawal yang lengkap bersenjata diperlukan bagi mengawal restoran.

Penyiaran rakaman video ini juga dijangka akan turut menyumbang kepada penurunan jumlah pelawat dari British ke negara ini yang khuatir akan tahap keselamatan di negara ini...

BBC News - A series of armed robberies and high profile shootings in Malaysia has caused many people across the country to turn to self-protection.

Last month, an anti-crime activist and a prominent banker were shot within the same week and there is a growing anger that the government has not been able to reduce crime.

One seafood restaurant in Kuala Lumpur has even hired an armed guard to patrol outside, as Jennifer Pak reports


Sumber video sila lihat di SINI
Previous Post Next Post