Lagi Pemimpin UMNO Mahu Timbalan Menteri lantikan Najib Letak Jawatan.


Semalam Menteri Dalam Negeri, Zahid Hamidi mengeluarkan kenyataan yang lebih berupa cabaran terhadap pemimpin Hindraf yang dilantik sebagai Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Waythamoorthy berikutan pendiriannya yang mempertikaikan tindakan polis menembak mati lima penjenayah di Pulau Pinang.

Kata Zahid, Waytha bukan saja tidak harus mempertikaikan kerja polis, bahkan juga tidak seharusnya mengeluarkan kenyataan yang bertentangan dengan dasar yang ditentukan kerajaan.

"Beliau jangan ingat beliau masih pemimpin NGO, beliau bukan pemimpin Hindraf lagi dan jangan campur kerja polis,"tegas Zahid.

Tambah Zahid, jika ada pemimpin NGO yang kini sudah menyertai kerajaan masih mengeluarkan kenyataan negatif dan bertentangan dengan dasar kerajaan, letak jawatan dan kembali kepada NGO semula.

Hari ini pula.. Datuk Seri Hishammuddin Hussein menyokong kenyataan keras rakan Kabinetnya, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi bahawa P. Waythmoorthy perlu meletak jawatan sebagai Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri sekiranya berfikir seperti pemimpin badan bukan kerajaan (NGO).

Menteri Pertahanan berkata, Waythmoorthy perlu berfikir secara rasional dan mengetepikan emosi kerana berfikir menggunakan emosi bukanlah kaedah kepimpinan yang waras.

"Saya setuju dengan Datuk Zahid ... 101 peratus, kita anggota Kabinet bertanggungjawab bersama, tiada mana-mana pihak letakkan kepentingan politik melebihi pertimbangan politik kolektif," katanya kepada pemberita di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di Kuala Lumpur.

"Bersandarkan kepada emosi dalam melaksanakan sesuatu keadaan tidak melambangkan situasi dan emosi tidak menunjukkan kepimpinan yang waras," kata pemangku Menteri Pengangkutan itu tegas ~ The Malaysian Insider

Sepatutnya yang diminta meletakkan jawatan dalam hal ini ialah Najib sendiri, kerana beliau yang mengutip dan melantik individu yang suatau masa dulu dianggap sebagai pengganas oleh UMNO ini sebagai Timbalan Menteri.

Lantikannya bukanlah dilakukan kerana kredibiliti ataupun keupayaan individu yang pernah dilabel sebagai pengganas itu, tetapi sekadar memenuhi janjinya sahaja.

Apa yang jelas Najib dalam hal ini telah tertipu kerana merasakan dengan melantik Waythamoorthy penyokong-penyokong Hindraf akan turut bersama Waythamoorthy, tetapi ianya tidak berlaku.

Oleh kerana lantikan Waythamoorthy tidak memberikan sebarang faedah buat Barisan Nasional, kesilapannya dalam berkata-kata telah dijadikan senjata oleh sepupu Najib dan juga Zahid untuk meminta Waythamoorthy letak jawatan..

Tetapi kenapa Najib tidak diminta meletak jawatan?.. Beliau sepatutnya dipersalahkan..
Previous Post Next Post