Haram terus tahaluf siasi jika mudarat kata Ketua Pemuda PAS


Kata TG Nik Aziz mengenai cadangan Ketua Dewan Ulama PAS agar dikaji semula hubungan PAS dan PKR ialah jangan beriakn UMNO pelampung..

Jelasnya lagi penyertaaan PAS melalui Tahaluf Siyasi di dalam Pakatan Rakyat bukannya diputuskan oleh beberapa individu sahaja.

Ia diputuskan oleh keputusan kolektif pimpinan PAS dan diperkuatkan melalui Muktamar Tahunan PAS yang berlangsung selepas pilihanraya umum 2008.

Oleh itu beliau melihat keputusan ini tidak sekali-kali silap bahkan ia lebih membawa PAS ke hadapan pentas politik di Malaysia.

Berhubung kedudukan PAS di dalam Pakatan Rakyat, jika mahu dikaji, silakan. Tetapi kaji hanya untuk penambahaikan, bukan kaji untuk mengundur ke belakang.

Kaji untuk berundur ke belakang hanyalah memberikan pelampung kepada UMNO yang sedang kelemasan katanya.. sepenuhnya sila baca di ( SINI )

Kata Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang pula berkata saranan oleh ketua Dewan Ulama Datuk Harun Taib untuk mengkaji semula kerjasama dengan PKR dan DAP bertujuan untuk menguatkan lagi usaha berkenaan dalam Pakatan Rakyat.

"Ini adat dalam politik, kita mestilah kaji setiap perjalanan. Kita hanya mahu kaji untuk kuatkan lagi muafakat.

"Kita akan terus bersama dalam Pakatan Rakyat dan tiada kemungkinan untuk keluar dariapda Pakatan itu," katanya..

Kata-kata Presiden PAS itu disokong oleh Naib presiden Datuk Mahfuz Omar..

"(Cadangan) itu biasa. PAS sentiasa mengkaji setiap strategi untuk memperlihatkan keberkesanan (fungsi PAS dalam Pakatan) di samping memperkukuh dan memantapkan sebarang bentuk kerjasama yang kita lakukan,"

Manakala, Ahli jawatankuasa PAS Pusat Khalid Samad pula menegaskan kerjasama PAS dalam Pakatan Rakyat "tidak sekali-kali" merugikan parti itu, malah mendapat manfaat yang lebih banyak.

Beliau yang juga ahli parlimen Shah Alam turut bersetuju supaya PAS mengkaji semula kedudukannya dalam Pakatan semata-mata untuk "memperbaiki dan memperkukuhkan" kerjasama di kalangan parti pembangkang,

"Dari dulu (PAS) ditolak Melayu dan bukan Melayu, kecuali di Kelantan. Sekarang penerimaan oleh Melayu semakin ditingkatkan dan penerimaan bukan Melayu, oleh kerana kebersamaan kita dengan Pakatan, amat membanggakan.

Mari kita lihat apa pula kata Ketua Pemuda PAS yang dipetik dari Facebook Dewan Pemuda Pas...

SETELAH lima tahun kita bertahaluf siasi sementara tahaluf itu juga adalah ijtihad para alim ulama kita dan Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang antara yang awal membentangkan kertas kerja tahaluf siasi jauh lebih awal daripada itu.

Maka saya lihat cadangan supaya ianya dikaji semula adalah suatu yang wajar.

Kajian semula adalah wajar untuk melihat :

a] apakah tahaluf siasi yg berjalan selama ini menepati syarat-syarat tahaluf siasi yang dikehendaki oleh Islam

b] apakah tahaluf siasi yang disertai selama ini memberi keuntungan kepada perjuangan Islam atau memberi kesan buruk kepada perjuangan Islam.

c] apakah tahaluf siasi yang dilaksanakan selama ini banyak memberi kebaikan kepada Pas atau banyak memberi keburukan kepada.

Andai hasil kajian itu memberi jawapan bahawa tahaluf siasi yang dilaksanakan selama ini menepati syarat yang ditetapkan oleh syara' dan memberi kebaikan kepada perjuangan Islam maka ia wajib diteruskan berdasarkan persefahaman yang telah dimeterai sesama anggota parti yang bertahaluf.

Namun jika hasil kajian itu didapati tahaluf siasi yang telah berlangsung empat tahun lepas tidak menepati syarat yang telah digariskan oleh para alim ulama Islam yang muktabar, pula mendatangkan keburukan atau kemudaratan buat perjuangan Islam yang didokong oleh Pas maka haram tahaluf itu diteruskan.

Nasrudin Hassan
Ketua Pemuda Pas

Baca betul-betul apa kata Ketua Dewan Ulama PAS mengenai perkara ini...

"Amat wajar sekali tahaluf siasi bersama PKR ini dikaji setelah berlaku perkara-perkara yang boleh melemahkan PAS dan merosakkan hubungan di dalam tahaluf siasi," kata Datuk Harun Taib.

Kata-kata beliau telah ditafsirkan oleh Prof. Agus sebagai penyatuan dengan UMNO dapat disegerakan.. sila baca di ( SINI )

Aku malas nak komen panjang-panjang dalam hal ini... cuma dari beberapa kenyataan-kenyataan di atas ianya menjelaskan UG masih hidup dalam PAS cuma ianya masih cuba untuk ditutup oleh segelintir pemimpin PAS..

Mudarat menurut Ketua Pemuda PAS itu mungkin bermaksud memudaratkan.. kalau cita-cita nak pakai Alphard tu tak sampai......

Mudarat juga kalau cita-cita untuk mengaut sebanyak mungkin elaun-elaun dari GLC-GLC milik Kerajaan Negeri tak kesampaian..


Previous Post Next Post