Ketandusan pemimpin memaksa UMNO kitar semula mantan TKM1 sebagai Ketua Pemuda Bahagian..


Kerana ketandusan ahli-ahli yang boleh diketengahkan sebagai pemimpin, UMNO sekali lagi terpaksa mengitar semula pemimpin yang melompat keluar dari PKR.

Jika sebelum ini Lokman Noor Adam telah dilaporkan dikitar semula oleh UMNO untuk turut bertanding dalam pemilihan kerusi Naib Ketua Pemuda UMNO Malaysia, ini pula mengenai Mantan TKM1 Pulau Pinang.

Beliau yang kini bergelar YM Orang Kaya Laksamana Dato' Seri Amar DiRaja Sulu atau YM Professor Dato' Seri Laksamana Amar DiRaja Dr. Mohammad Fairus Bin Khairuddin dilaporkan telah dicalonkan sebagai Ketua Pemuda UMNO Selayang.

Sumber dari SINI

Bagi membolehkan beliau dicalonkan kejawatan itu, rayuan telah dilakukan oleh Ketua UMNO Cawangan Selayang Pandang yang juga Ahli Jawatankuasa UMNO Bahagian Selayang Haji Saiful Bahari, kerana tempoh beliau belum mencukupi untuk membolehkannya diterima sebagai calon.

Kerana mengikut fasa 15.5 perlembagaan UMNO calon-calon yang ingin bertanding mana-mana jawatan Ahli Jawatankuasa Bahagian hendaklah mendaftarkan dirinya dan telah menjadi ahli sekurang-kurangnya tiga tahun.

Fairus telah mendaftarkan dirinya sebagai ahli UMNO pada 1hb March 2010, jika mengikut fasa 15.5 Perlembagaan UMNO dan senarai berakhir 30hb Disember 2012 keahlian beliau kekurangan tiga bulan untuk melayakkan beliau bertanding.

Oleh yang demikian Haji Saiful Bahari telah mengirim surat rayuan memohon pertimbangan Setiausaha UMNO Malaysia untuk memberi pelepasan dan pengecualian keatas beliau untuk membolehkan beliau dicalonkan kejawatan diperingkat Cawangan dan Bahagian.

Menurut Haji Saiful Bahari ini adalah perlu kerana UMNO khususnya UMNO Bahagian Selayang ketandusan pemimpin baik untuk peringkat Cawangan mahupun peringkat Bahagian.. bukan aku kata ni.. Ketua UMNO Cawangan Selayang Pandang yang juga Ahli Jawatankuasa UMNO Bahagian Selayang yang mengakuinya..

Nih sebahagian dari suratnya…


Berikutan rayuan itu Fairus telah mendaftarkan dirinya sebagai calon untuk Ketua Pemuda Umno Bahagian Selayang pada 22 September lalu..


... Kaca buat PKR rupa-rupanya intan buat UMNO..

Yang tak cukup tempoh dirayu supaya boleh bertanding.. yang dah lebih 20 tahun pulak digantung hak keahliannya supaya tak boleh bertanding... baca di ( SINI )
Previous Post Next Post