Projek IC: Mahathir Hari Ini Tak Mengaku Beri IC Kepada PATI Di Sabah... Tapi Cuba Lihat Video Ini.. Apa Katanya Dulu?


Dr Mahathir ketika memberi keterangan di hadapan Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) berhubung pendatang asing di Sabah hari ini,menyalahkan “pegawai kerajaan” yang memberikan kerakyatan dan mengeluarkan kad pengenalan kepada calon tidak layak.

Malah beliau juga menafikan pernah memberi sebarang arahan kepada Allahyarham Tan Sri Megat Junid untuk mengeluarkan kad pengenalan kepada pendatang asing pada ketika itu.

Sedangkan pada awal tahun ini sekitar 17 Januari 2013, beliau telah mengaku bertanggungjawab memberi taraf kewarganegaraan kepada warga asing pasa zaman pentadbirannya.

Malah beliau mendakwa tindakannya itu tidak seberapa berbanding bapa kemerdekaan Tunku Abdul Rahman yang disifatkan "lebih teruk" dari beliau.

"Ya saya memang buat (beri kad pengenalan), tetapi mengikut undang-undang,"

"Kita patut tengok balik dan ingat. Tunku Abdul Rahman lebih teruk daripada saya. Dia beri sejuta kewarganegaraan kepada mereka yang tidak layak. Jadi kenapa apa yang dia buat tak salah dan apa yang saya buat ini salah," katanya ketika ditanya pemberita selepas program Bicara Minda Tun Mahathir di Karangkraf .

Beliau juga mengakui bahawa projek pemberian kad pengenalan itu dibuat menjelang pilihan raya namun mendakwa ianya mungkin hanya kebetulan.

"Saya buat sebelum pilihan raya. Mungkin kebetulan. Saya tak tahu. Tapi ia mengikut undang-undang. Perkara itu berlaku sebelum pilihan raya tak bermakna melanggar undang-undang," katanya lagi.

Kat bawah ni videonya...

 
Sumber video lihat di SINI


Ini laporan dari The Malaysian Insider..

“Saya tidak pernah beri sebarang arahan kepada arwah Tan Sri Megat Junid untuk mengeluarkan kad pengenalan kepada pendatang asing,” kata bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad (gambar) hari ini.  
Dr Mahathir ketika memberi keterangan di hadapan Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) berhubung pendatang asing di Sabah hari ini, berkata beliau tidak bertanggungjawab terhadap semua tuduhan terhadap allahyarham bekas Timbalan Menteri Dalam Negeri, Tan Sri Megat Junid Megat Ayob.  
Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan Pegawai RCI Manoi Kurup yang bertanya kepada bekas perdana menteri itu mengenai dakwaan saksi sebelum ini.  
Manoi berkata, salah seorang daripada saksi dari Pejabat Daerah Sandakan, Hassnar Ebrahim, memberikan bukti bahawa Megat Junid mengarahkan pengeluaran kad pengenalan kepada pendatang haram di Sabah untuk mengubah demografi penduduk di negeri itu.  
Hassnar berkata, Megat Junid memberitahunya arahan projek itu datang dari Dr Mahathir sendiri.  
“Hassnar? Saya tidak pernah dengar tentang dia. Saya juga tidak perasan beliau pernah ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri,” kata Dr Mahathir dan menambah ia adalah keputusan Majlis Keselamatan Negara untuk menahan Hassnar.  
Manoj kemudian bertanya kepada Dr Mahathir mengenai beberapa jenis kad pengenalan digunakan oleh pendatang haram termasuk Kad Layang-Layang, Kad Burung-Burung, Kad Expo, dan Dr Mahathir berkata, beliau hanya mengetahui tentang satu jenis kad pengenalan iaitu IC yang menyebabkan hadirin di galeri mahkamah tertawa.  
Manoj turut bertanya sama ada beliau mengetahui mengenai buku “Projek IC Agenda Tersembunyi Mahathir.”  
“Saya baca buku itu baru-baru ini apabila seseorang memberikannya kepada saya. Ia adalah bahan akademik yang bagus untuk dibaca.  
“Tetapi saya tidak tahu bagaimana penulis boleh mendapat kesimpulan ia adalah keputusan saya menggerakkan Projek IC. Bagaimanapun, saya perasan bila orang guna nama saya, buku itu laku,” katanya yang sekali lagi mengundang tawa pengunjung di galeri awam.


..... Nampaknya yang mudah lupa itu Tun Mahathir.. bukannya Melayu mudah lupa...
Previous Post Next Post