BN Kedah bina jambatan RM120Juta untuk bunian di DUN Sungai Limau?


Projek jambatan Pulau Bunting yang menyambungkan tanah besar Kedah dengan Pulau Bunting ini telah dibina oleh Kerajaan Negeri Kedah yang ditadbir oleh Barisan Nasional pada sekitar tahun 2004.

Terletak dalam daerah Yan, jambatan sepanjang 2.3 Km ini kononnya dibina untuk kemudahan 30,000 orang penduduk dipulau tersebut untuk menyeberang ketanah besar.

Biarpun ada pihak mendakwa pulau tersebut telah didiami oleh beberapa keluarga nelayan kira-kira 100 tahun lalu.

Namun kini hakikatnya tidak terdapat seorangpun manusia yang dilaporkan tinggal di Pulau tersebut pada masa kini.. bagaimana jumlah 30,000 orang penduduk itu boleh timbul, entahlah..

Mungkin 30,000 orang yang dimaksudkan itu adalah bunian atau reserve pengundi hantu hanya mereka yang tahu.

Kos pembinaanya menurut apa yang telah dilaporkan oleh The Star ialah sekitar RM120 Juta dan bukannya RM7Billion.. agak-agak la wei kalau nak buat cerita tu..


Manakala data dari laman web JKR pula menunjukkan kos pembinaannya ialah RM126 Juta... lihat di SINI


Pemaju bagi projek jambatan ini ialah Gamuda menurut meraka projek telah dibangunkan dengan jayanya tanpa sebarang masaalah bagi mereka tetapi mendatangkan masaalah bagi nelayan-nelayan tempatan yang dilarang menghampiri kawasan pembinaan dan juga Pulau Bunting semasa pembinaan berjalan.

The Star juga telah melaporkan.. ada pihak mendakwa jambatan tersebut telah dibina sebagai persediaan untuk membangunkan Pulau tersebut sebagai pelabuhan untuk menyalurkan petroleum yang dihasilkan oleh industri petroleum dalam daerah Yan.

Tetapi bekas EXCO semasa Barisan Nasional memerintah Kedah mendedahkan pulau tersebut sememangnya akan dibangunkan dan satu janakuasa elektrik telah dicadangkan untuk dibangunkan di pulau tersebut selepas PRU12 pada tahun 2008.

Malangnya Barisan Nasional telah tewas pada PRU tersebut.. jadi seperti biasalah oleh kerana sakit hati dan dengki segala projek yang dicadangkan disitu telah dibatalkan.

Laporan oleh The Star itu sila baca di SINI

Kerana dengki dan khianat pemimpin-pemimpin UMNO yang sering melaungkan kononnya merekalah pejuang bangsa itu, projek yang mampu meningkatkan taraf sosio ekonomi masyarakat Melayu di kawasan itu telah dibiarkan begitu sahaja...


Ianya kini menjadi tumpuan kaki pancing dan jambatan tersebut telah dirosakkan oleh kaki-kaki pancing yang ramai berkunjung ke situ kerana menurut mereka lokasi yang berbeza diatas jambatan itu akan memberikan hasil tangkapan yang berbeza...


Lagi gambar-gambar kerosakkan sila lihat di SINI dan juga di SINI

Kesimpulannya dalam perkara ini ialah meskipun pemimpin-pemimpin UMNO sering mengatakan bahawa mereka adalah pejuang kepada bangsa Melayu.. tetapi jika mereka ditolak dendam mereka tak kenal Melayu atau bukan.

Dan mereka juga membuktikan mereka sanggup mensia-siakan RM120Juta wang pembayar cukai begitu saja hanya untuk melunaskan dendam mereka yang membara..


Previous Post Next Post