Gara-gara Bantuan Lesen 1Malaysia Najib, Kerajaan disaman 10 Sekolah Memandu..


Siapa yang punya idea ni agaknya.. kalau nak dikatakan Najib punya idea... mustahil.. sebab Najib bukannya tahu susah payah rakyat..

Yang jelas perlaksanaannya telah dilakukan tanpa kajian yang menyeluruh hingga hasilnya menyusahkan Sekolah-sekolah memandu.. dan akhirnya berpatah balik kepada Kerajaan.

Kalau kalah saman ni, duit rakyat juga yang akan diguna untuk membayar saman..

Sepuluh sekolah memandu memfailkan saman terhadap kerajaan, ketua pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan dan seorang pengarah biro Pemuda Umno berhubung inisiatif Bantuan Lesen 1Malaysia (BL1M) yang diperkenalkan perdana menteri. 
Mereka antaranya memohon mahkamah mengisytiharkan program itu sebagai menyalahi undang-undang. 
Dalam saman itu difailkan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, mereka mendakwa terdapat konspirasi yang menjejaskan ekonomi mereka. 
Menurut mereka lagi, dalam program BL1M yang diperkenalkan Datuk Seri Najib Razak awal tahun ini, yuran tahunan Yang dikenakan kepada pelajar lesen B2 (motosikal bawah 250cc) berjumlah RM130 atau RM150. 
Kata mereka, yuran itu jauh lebih rendah daripada jumlah yang ditetapkan oleh Jawatankuasa Pelesenan Institut Memandu pada 2009, sebanyak RM261 keseluruhannya ~ Malaysiakini
Previous Post Next Post