Mahathir mahu Menteri-menteri mana letak jawatan ni?


Kata Tun Mahathir "Di Jepun jika kapalterbang terhempas di lapangan terbang, Menteri Pengangkutan kena letak jawatan".

"Tapi di Malaysia, Menteri berkenaan akan berkata itu bukan urusan saya.. "

"Saya mahu lebih ramai yang meletakkan jawatan.."

Oleh itu Tun Dr Mahathir mahu menteri-menteri yang bertanggungjawab atas kepincangan kementerian mereka seperti yang didedahkan dalam Laporan Ketua Audit Negara 2012 meletakkan jawatan.


Walaupun beliau tidak menyebut nama Menteri berkenaan tapi yang jelas dua kementerian yang menjadi sebutan ramai berikutan kepincangan yang didedahkan oleh Laporan Audit Negara itu ialah Kementerian Dalam Negeri dan juga Kementerian Belia dan Sukan.

Menteri bagi Kementerian Dalam Negeri pada ketika itu ialah sepupu Najib, Hishamuddin Tun Hussein manakala Menteri bagi Kementerian Belia dan Sukan pula adalah Shabery Cheek.

Kementerian Dalam Negeri dengan isu kehilangan pistol, gari dan kereta Polis manakala Kementerian Belia dan Sukan pula isu bayaran kepada K-Pop.

Cadangan Tun itu memang baik sekali bagi menjadikan Menteri-menteri disetiap Kementerian yang ada agar tahu bertanggungjawab bukan hanya tahu mempersalahkan pihak lain dalam kementeriannya.

Tapi... Kalau jawatan Ketua Bahagian pun pemimpin UMNO ni kalau boleh nak pegang sampai mati bila dah mati wariskan pula kepada anak dia... apatah lagi jawatan Menteri..

Jangan haraplah!!.. bak pepatah Melayu generasi baru kata "Jauh panggang dari babi.." pepatah Cina pula kata "Umpama mengharap untuk melihat babi boleh terbang"...
Previous Post Next Post