Tembak Pegawai Bank: Lima lagi ditahan bersama Kad Pengenalan palsu..


Lima lagi lelaki ditahan berhubung dengan kes bunuh Pegawai Bank oleh Pengawal Keselamatan baru-baru ini, kesemua mereka adalah warga asing yang berumur antara 30 hingga 50 tahun.

Dan kesemua mereka juga dilaporkan memiliki Kad Pengenalan palsu, mereka telah ditahan oleh pihak Polis dalam satu serbuan di Subang Jaya, Ahad lalu..

Sebelum itu kita baca dulu apa tindakan pihak Polis mengenai maklumat tentang Facebook suspek yang tersebar baru-baru ini..

KUALA LUMPUR 28 Okt. - Facebook dipercayai milik suspek yang menembak mati seorang pegawai operasi AmBank, Norazita Abu Talib, 37, pada 23 Oktober lalu, mula dikesan pengunjung laman sosial itu. 
Laman Facebook itu menggunakan nama Ardi Ode Putra Katela dan setiap gambar lelaki yang dipercayai pemilik laman tersebut mirip dengan gambar suspek bernama Ardi Hamza yang didedahkan polis, baru-baru ini. 
Ketua Polis Selangor, Datuk Mohd. Shukri Dahlan ketika dihubungi berkata, polis akan menyiasat akaun laman sosial itu dari semua sudut bagi mengumpul maklumat. 
Berdasarkan pemantauan pada Facebook berkenaan, didapati pemilik akaun tersebut berasal dari Indonesia ekoran setiap perkataan digunakan dalam loghat negara itu. 
Sebelum ini, polis turut mendedahkan suspek berkemungkinan berasal dari Sulawesi, Indonesia. 
Pemiliknya pula kali terakhir mengemas kini status pada 21 Oktober lalu iaitu dua hari sebelum pembunuhan Norazita. 
Dalam status itu, suspek menulis: Jum Blik kampung kita... mat mlam all (jom balik kampung... selamat malam semua). 
Sementara itu, berdasarkan pemantauan di Facebook berlainan iaitu milik seorang wanita bernama Nurul AyuRahmadani, dipercayai isteri suspek, lelaki tersebut mungkin bapa kepada seorang anak. 
Perkara itu berdasarkan beberapa keping gambar yang dimuat naik memaparkan lelaki tersebut sedang mendukung anaknya. 
Malah, terdapat gambar yang menunjukkan lelaki itu memakai seragam pengawal keselamatan lengkap memegang senjata api jenis pump gun dan dipercayai sedang bertugas di sebuah bank di dalam negara ~ Lidah Rasmi UMNO

Ini laporan mengenai lima ditahan itu...

PETALING JAYA: Five more men – all with fake MyKads – have been arrested in connection with the killing of a bank officer last week by a guard, Selangor deputy police chief Deputy Comm Datuk Abdul Rahim Jaafar said. 
The men, all foreigners aged between 30 and 50, were detained on Sunday following raids in Subang Jaya. 
DCP Abdul Rahim said the latest arrests brought the total number of those detained over the case to 10 people, adding that it was alarming as most of them had fake MyKads. 
Those arrested are the suspect’s family members and friends. We believe they are Indonesians. We will investigate how they obtained the fake MyKads,” he said. 
Police, said DCP Abdul Rahim, were also monitoring a Facebook page, purportedly belonging to the suspect. 
According to the information displayed on the page, the Facebook owner, a man believed to be the suspect, lives in Petaling Jaya and works in an international courier company. 
As at 2pm yesterday, the Facebook page link had been shared over 100 times ~ The Star

Siapa yang mengeluarkan Kad Pengenalan palsu itu hingga menyebabkan seorang Ibu terbunuh meninggalkan dua anak ini?..

Semoga selepas ini keluarga mereka pula yang menanggung padah akibat perbuatan menggadai kedaulatan negara oleh mereka ini hendakNya...
Previous Post Next Post