Beranike perwakilan (yg pergi) nak turunkan Anwar dari jawatan Ketua Umum dalam Kongres Khas PKR esok?


Dalam Kongres khas PKR yang telah diadakan pada 13 June 2009 telah diluluskan pindaan perlembagaan parti.

Antara pindaannya ialah menghadkan tempoh presiden, menambah jumlah naib presiden serta memperuntukkan 30 peratus jawatan penting kepada wanita.

Dengan sokongan lebih dua pertiga perwakilan, 941 perwakilan bersetuju dengan pindaan itu, 103 menentang dan sembilan lagi bersikap berkecuali, pindaan itu diterima selaras dengan apa yang di peruntukan dalam Perkara 31.1 perlembagaan PKR.

Bagi mengelakkan Presiden yang dipilih memegang jawatan Presiden untuk tempoh yang lama.. serta bagi mengelakkan apa yang berlaku di parti-parti lain contohnya UMNO berulang di PKR, tempoh yang telah ditetapkan bagi Presiden memegang jawatan itu ialah maksimum tiga penggal atau selama sembilan tahun.

Dan pada 4 April 2013 yang lalu KEADILAN telah mencapai genap usia 14 tahun selepas ditubuhkan pada 4 April 1999.

Jadi selama 14 tahun itulah Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail telah menjadi Prediden bagi Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN) yang pada mulanya dikenali sebagai Parti Keadilan Nasional.

Oleh itu jika berpegang kepada perlembagaan yang telah diluluskan itu.. Presiden yang ada sekarang telah tamat tempoh perkhidmatannya.. sepenuhnya sila baca di SINI

Adakah kita akan menyaksikan usul yang telah diluluskan ini akan dibakul sampahkan pula?.. Atau perlembagaan akan dilanggar?

Dalam masa yang sama... adakah para perwakilan berani untuk menurunkan Anwar dari jawatan Ketua Umum kepada Presiden?

Perlu diketahui.. Jawatan Ketua Umum tidak boleh dicabar sebab ianya adalah lantikan tetapi jawatan bagi Presiden boleh dicabar... he.. he.. he.. 


PKR akan mengadakan satu kongres khas esok yang mungkin akan menentukan sama ada Datuk Seri Anwar Ibrahim kekal sebagai Ketua Umum tidak dipilih, atau mengambil alih jawatan presiden parti, satu isu yang menimbulkan perpecahan di kalangan pemimpin utama, kata sumber dalaman parti itu.

Mereka berkata, pada ketika ini jawatan Ketua Umum tidak berada dalam perlembagaan dan PKR tidak akan memasukkannya dalam perlembagaan parti itu untuk Anwar.

“Jika jawatan Ketua Umum diperlembagakan dalam parti, PKR akan berhadapan dengan RoS yang ‘kejam’ dengan parti komponen Pakatan Rakyat (PR),” kata seorang pemimpin PKR kepada The Malaysian Insider di Kuala Lumpur merujuk kepada Pendaftar Pertubuhan.

“Ini akan memaksa Anwar untuk mengambil alih jawatan Presiden PKR daripada isterinya, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail,” katanya.

Peranan Anwar menjadi topik perdebatan di antara dua kumpulan dalam PKR, dengan ramai berkata beliau perlu membuat keputusan untuk mengelakkan pertembungan lebih besar dalam parti itu.

Sumber itu memberitahu, satu kumpulan mahu Anwar terus kekal sebagai Ketua Umum dan jawatan itu dijadikan sebagai jawatan rasmi dalam pindaan perlembagaan kali ini.

Ini akan menyebabkan Dr Wan Azizah terus kekal sebagai presiden.

Sementara kumpulan kedua mahu Anwar menjadi presiden parti itu dan Dr Wan Azizah direhatkan selepas sekian lama memegang pucuk pimpinan sejak Ketua Pembangkang itu dipenjarakan pada 1998.

Bagaimanapun, sesetengah pemimpin parti percaya, mengambil alih jawatan presiden PKR akan menimbulkan kerumitan kepada Anwar dalam struktur kepimpinan PR.

“Sesetengah pihak percaya, kedudukannya akan tergugat sebaik sahaja mengambil alih jawatan presiden kerana pada ketika ini, kedudukannya di atas semua pihak. Jika beliau menjadi presiden PKR, kedudukan Anwar akan menjadi sama taraf dengan Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng,” kata sumber itu lagi.

Sementara kumpulan kedua percaya Anwar sebagai presiden PKR tidak akan menimbulkan masalah kerana PAS dan DAP sudah menerima Anwar sebagai calon Perdana Menteri jika PR berjaya menawan Putrajaya.

Seorang wakil rakyat PKR memberitahu, kebanyakan ahli parti mahu melihat Anwar menjadi presiden supaya parti itu lebih mantap dan kukuh kerana jawatan Ketua Umum tidak jelas dan terikut-ikut dengan struktur parti politik di Indonesia.

“Jawatan Ketua Umum dulu diwujudkan kerana selepas dibebaskan daripada penjara, Anwar mempunyai halangan undang-undang daripada memegang jawatan politik, kini halangan sudah tiada.

“Jadi tiada sebab lagi untuk Anwar tidak memimpin PKR sekarang,” kata wakil rakyat PKR itu dan menambah Dr Wan Azizah pernah memberikan laluan kepada Anwar untuk bertanding di kerusi Parlimen Permatang Pauh pada 2008.

Kongres khas PKR yang akan diadakan di Selangor esok antara lainnya akan melakukan perubahan yang akan memudahkan ahli untuk bertanding jawatan dalam parti itu.

“Selepas kongres khas ini, seseorang yang ingin bertanding jawatan tertinggi PKR tidak lagi memerlukan pencalonan daripada cabang.

“Cukup dengan seorang penyokong dan pencadang, mereka sudah boleh menjadi calon,” kata Naib Presiden PKR, Chua Tian Chang yang lebih terkenal dengan nama Tian Chua.

PKR menang 30 kerusi Parlimen dalam pilihan raya umum 5 Mei lalu, kurang satu kerusi berbanding pencapaian mereka pada 2008.

Sementara DAP mempunyai 38 kerusi dan PAS mendapat 21 kerusi di Dewan Rakyat ~ The Malaysian Insider

Sebab apa aku kata Anwar mungkin diturunkan dari jawatan Ketua Umum tu.. lihat ni..Pasal tajuk tu.. "Beranike perwakilan PKR (yg pergi) nak turunkan Anwar dari jawatan Ketua Umum dalam Kongres Khas PKR esok?..".. aku letakkan dalam kurungan tu 'yang pergi' .. sebabnya akupun perwakilan tapi malas nak pergi...
Previous Post Next Post