Benarkah Rafizi mengamuk kerana kalah Ketua Cabang?.. Ini penjelasan Rafizi..


Tiga hari yang lalu iaitu pada 28 April, Berita Harian telah menyiarkan satu laporan dengan tajuk besarnya 'Provokasi calon punca pemilihan Cabang Kemaman dihenti 2 jam'.

Dalam laporannya itu akhbar tersebut telah melaporkan kekecohan dikatakan berlaku apabila calon bertanding dan penyokong mula menghidu kekalahan sepanjang proses pengundian di Pejabat PKR Kemaman di Jalan Jakar, Chukai berlangsung, lalu mula membuat provokasi termasuk mengoyakkan kertas undi.

Calon yang dimaksudkan ialah Pengarah Strategi PKR, yang menyandang jawatan Ketua Cabang sejak dari 2010, beliau ditentang oleh Mohd Ramlee selaku ahli biasa, manakala Sheng Lim, bekas naib ketua cabang Kemaman bertanding jawatan Calon Timbalan Ketua Cabang Kemaman buat kali pertama.

Memandangkan Rafizi antara pimpinan PKR yang popular ditambah pula dengan hebahan oleh Ketua Pemuda UMNO ianya menjadi perbualan ramai..

Malangnya apa yang dilaporkan itu adalah satu berita yang kelihatan berat sebelah kerana kenyataan yang disiarkan hanya kenyataan dari sebelah pihak tanpa merujuk kepada Rafizi untuk sebarang pengesahan.

Benarkah Rafizi mengamuk bila beliau mula menghidu kekalahan?.. atau sepertimana yang dilaporkan oleh kebanyakkan Blog Pro UMNO beliau mengamuk kerana kalah pertandingan Ketua Cabang?

Melalui laman Twitter Rafizi Ramli @rafiziramli tampil menjelaskan keadaan sebenar.

Menurut beliau "Pengundian di Cabang Kemaman Sabtu lalu ditangguhkan dan dibatalkan kerana berlaku kesilapan teknikal dimana nombor calon berbeza antara Borang-borang dan  Buku Calon.

Masaalah teknikal yang sama juga turut berlaku di Cabang Dungun dan pemilihan di situ turut ditangguhkan tambah Rafizi.

Ianya ditangguhkan setelah Ketua Pengawas yang bertugas di Cabang Kemaman berpuas hati bahawa kesilapan teknikal itu berlaku bagi membolehkannya menghentikan proses membuang undi.

Melahirkan rasa kesalnya Rafizi berkata "Walaupun keputusan itu dipersetujui bersama oleh saya dan lawan saya, malangnya esoknya lawan saya buat kenyataan kepada Berita Harian.

Dan antara yang dilaporkan oleh Berita Harian adalah seperti di bawah..


 Laporan tersebut jelas dipergunakan sebaik mungkin oleh lawan Rafizi bagi memburuk-burukkan beliau..

Rentetan dari kenyataan kepada Berita Harian itu yang bersifat palsu dan memfitnah, Rafizi telah membuat laporan kepada Jawatan Kuasa Pemilihan Pusat (JPP) agar tindakan diambil terhadap lawannya itu.

Mengenai persoalan adakah beliau kalah dalam pemilihan tersebut juga sebenarnya tidak benar kerana Pemilihan semula bagi Cabang Kemaman adalah pada 10 Mei ini.

Jadi soal kalah atau menang hanya diketahui minggu depan.

Oleh itu.. "Jangan percaya blog UMNO... " tambahnya.


Oleh kerana laporan dari Berita Harian itu lebih bersifat fitnah dan memburuk-burukkan Rafizi.. aku dah removed dari Blog Anak Sungai Derhaka ini.. dan meminta maaf kepada YB Haji Rafizi Ramli...
Previous Post Next Post