MH370: Alamak! Hishamuddin Kantoi lagilah pulak..


Pada awal bulan ini, ahli keluarga penumpang dan anak kapal MH370 menggesa kerajaan Malaysia membeli data asal yang belum diproses daripada INMARSAT supaya data itu dapat dikongsi dan diakses secara global bagi membolehkan ia dianalisis oleh pakar-pakar penerbangan.

Bagaimanapun pada 15 Mei lalu... Pemangku Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Hishammuddin Hussein mendakwa data asal pesawat MH370 yang diminta oleh ahli keluarga penumpang serta anak kapal pesawat malang yang hilang itu hanya boleh didedahkan oleh pihak syarikat satelit UK INMARSAT.

Demikian penjelasan oleh Pemangku Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Hishammuddin Hussein semasa ditemui pemberita pada sidang media di Hotel Royale Chulan di sini, pada Khamis.

"Data asal itu tidak ada bersama pihak MAS, Malaysia, ataupun Australia. Ia berada bersama pihak INMARSAT dan hanya INMARSAT boleh mendedahkan data tersebut," kata Hishammuddin.

Tapi... malang buat Hishamuddin.. apa yang didakwanya itu telah dinafikan oleh pihak IMMARSAT sendiri, menurut naib presiden INMARSAT Chris McLaughlin dalam satu temubual dengan saluran berita CNN ..

“Kami telah kongsikan segala maklumat yang kami ada dan bagaimana atau bila maklumat tersebut didedahkan terpulang kepada pihak penyiasat,”

KUALA LUMPUR: Syarikat satelit INMARSAT yang terlibat dalam memberi petunjuk laluan penerbangan pesawat Malaysia Airlines MH370 menafikan dakwaan kerajaan Malaysia bahawa ia tidak menyerahkan data asal yang diperolehinya kepada pihak penyiasat.

Firma dari United Kingdom itu berkata semua data asal telah diserahkan kepada pihak berkuasa sejak awal lagi.

“Kami telah kongsikan segala maklumat yang kami ada dan bagaimana atau bila maklumat tersebut didedahkan terpulang kepada pihak penyiasat,” kata naib presiden INMARSAT Chris McLaughlin dalam satu temubual dengan saluran berita CNN.

INMARSAT mengeluarkan kenyataan tersebut sebagai reaksi kepada kenyataan pemangku Menteri Pengangkutan Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein bahawa data asal pesawat tersebut masih berada dalam tangan Inmarsat.

"Data asal itu tidak ada bersama pihak , Malaysia, Australia ataupun Malaysia Airlines. Ia berada bersama pihak INMARSAT dan hanya INMARSAT boleh mendedahkan data tersebut," kata Hishammuddin pada sidang media hari Khamis.

INMARSAT adalah syarikat yang bertanggungjawab mengenal pasti kedudukan akhir MH370 berdasarkan ‘ping’ elektronik ringkas daripada pesawat tersebut.

Data yang diperolehi menunjukkan penerbangan MH370 berakhir di selatan Lautan Hindi.

“Kami amat yakin terhadap analisis data ini yang juga telah dikaji oleh pasukan penyiasat rasmi,” tambah INMARSAT.

Pada awal bulan ini, ahli keluarga penumpang dan anak kapal MH370 menggesa kerajaan Malaysia mendapatkan data asal yang belum diproses daripada INMARSAT supaya data itu dapat dikongsi dan diakses secara global bagi membolehkan ia dianalisis oleh pakar-pakar penerbangan ~ Astroawani

Hmmm.. dah lebih dari 70 hari.. kenyataannya msih bercanggah-canggah lagi.. bila rakyat tak percaya apa yang disebutnya dalam sidang media, nak marah pulak...

Apa sebenarnya yang cuba hendak disorok oleh Kerajaan Malaysia dalam hal ini, hinggakan Tun Mahathir sendiri mula mempersoalkannya dalam entri terbaharu kolum Chedet.cc,

Bekas Perdana Menteri itu menulis, Malaysia Airlines (MAS) dan Malaysia bukan pihak yang patut dipersalahkan ekoran kehilangan pesawat MH370, tetapi 'seseorang sedang menyembunyikan sesuatu.'

Ini kerana, dalam kes ini, beliau berkata, apa yang naik pasti akan turun.

"Mereka boleh mendarat dengan selamat atau terhempas.

"Tetapi kapal terbang tidak boleh hilang begitu saja," katanya merujuk kepada kehilangan pesawat berkenaan Dr Mahathir merujuk kepada pesawat MH370 yang kini sudah lebih dua bulan hilang.

Menurut Mahathir, terdapat peranan pihak tertentu dalam kehilangan tersebut dan adalah membuang masa mencari serpihan pesawat atau minyak yang tumpah atau 'ping' daripada kotak hitam.

"Ia nampaknya bukan kemalangan luar biasa selepas kehabisan minyak.

"Pesawat ini ada di satu tempat, boleh jadi bukan lagi dengan logo MAS pada badannya," tulis perdana menteri Malaysia yang paling lama berkhidmat itu.

Justeru, beliau menuntut Boeing menjelaskan apa yang dinamakan sebagai 'sistem pendaratan auto anti keganasan'.

"Saya tidak boleh bayangkan pilot mendaratkan pesawat ini di lautan yang bergelora dan tenggelam secara senyap bersama pesawat itu," katanya...

Previous Post Next Post