Saya gembira jika Anwar masuk penjara... Anda bagaimana? (Video Inside)


Aktivis politik Hishamuddin Rais secara berseloroh berkata, beliau amat gembira sekiranya Ketua Pembang Datuk Seri Anwar Ibrahim dipenjarakan sekali lagi.

Menurut Hishamuddin, sekiranya Anwar dipenjarakan, ia secara tidak langsung mampu membangkitkan semangat rakyat di negara ini untuk kembali turun ke jalan raya bagi menuntut sistem yang adil.

Bercakap dalam forum sempena setahun selepas pilihan raya umum 5 Mei lalu, Hishamuddin berkata, beliau percaya penahanan Anwar akan menyuntik kebangkitan baru di kalangan rakyat.

“Saya gembira jika Anwar masuk penjara, ia perkara yang baik, kita boleh menghasut orang ramai kembali ke jalan raya,” kata bekas tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) itu.

Penahanan Anwar pada 1998 membangkitkan gerakan reformasi yang menyaksikan orang ramai turun ke jalan raya yang kemudian memberi tamparan hebat kepada BN yang hilang penguasaan di Terengganu dan Kelantan ketika itu.

Hishamuddin juga berkata, beliau senang hati melihat PAS berpecah ekoran kontroversi hudud.

“Penyucian ini proses biasa dalam parti politik, Ia akan memisahkan antara kumpulan dalam PAS yang ghairah dengan idea kerajaan perpaduan dengan Umno,” katanya.

Previous Post Next Post