APA?? Sewa Tapak Bazaar Ramadhan di Melaka RM11,400 sebulan?


Ni mesti ada yang dah ambil kesempatan mendapatkan keuntungan melalui jalan mudah menyewakan tapak yang diperuntukkan kepada mereka kepada orang lain pula..

Yang menyewakannya semula tentulah kroni-kroni UMNO yang langsung tak pernah berniaga dalam bulan Ramadhan tapi atas dasar kroni mereka diperuntukkan tapak..

Tengok ni.. dari Ketua Menteri hingga ke Ahli Majlis termasuk YB dan EXCO semuanya diperuntukkan tapak.. untuk apa sebenarnya?..

Adakah Ketua Menteri Melaka juga akan berniaga di bazaar Ramadhan kali ini?

Sumber dari SINI

Laporan berkaitan..

Kenaikan kadar sewa tapak Bazar Ramadan Mega di di Jalan Hang Tuah di sini sehingga belasan ribu ringgit disebabkan penambahbaikan yang dilakukan oleh Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB).

Datuk Bandarnya Datuk Zainal Abu Bakar berkata kadar sewa itu meliputi kos penyediaan kemudahan seperti elektrik, air, kawalan keselamatan jalan raya dan kos menceria serta memperindah kawasan. 
Bercakap dalam sidang media di sini hari ini, Zainal turut menafikan kadar sewa tapak terbesar iaitu 20x20 kaki persegi mencecah RM13,400 tetapi hanya RM11,400 termasuk deposit RM2,000. 
"Kadar sewa bagi khemah bersaiz 20x10 (kaki persegi) pula hanya RM6,800 termasuk RM1,500 deposit, manakala khemah bersaiz 10x10 pula hanya RM2,300 termasuk RM1,000 deposit," katanya.

Beliau mengulas dakwaan Pertubuhan Ikatan Usahawan Kecil dan Sederhana Malaysia (Ikhlas) bahawa MBMB meletakkan kadar sewa tapak bazar Ramadan yang dianggap keterlaluan dan membebankan sehingga mencecah RM13,400. 
Presidennya Mohd Ridzuan Abdullah dilapor berkata tindakan MBMB menaikkan sewa sehingga sekali ganda itu akan memberi kesan kepada pengguna apabila peniaga terpaksa menaikkan harga barang jualan. 
Mengulas lanjut, Zainal berkata kadar sewa sebelum ini ialah kira-kira RM7,000 dan merupakan kadar promosi MBMB sebagai percubaan memindahkan tapak bazar berkenaan di Jalan Hang Tuah. 
"Harga promosi pada tahun lepas mendapat sambutan menggalakkan dan berdasarkan maklum balas ada peniaga yang memperoleh keuntungan RM7,000 dalam masa empat hari berniaga," katanya. 
Katanya berkata tahun ini sebanyak 235 lot tapak ditawarkan kepada peniaga berbanding 224 pada tahun lepas. - Bernama

Sebelum itu Sinar Harian telah melaporkan Pertubuhan Ikatan Usahawan Kecil dan Sederhana Malaysia mendakwa sewa tapak ialah RM13,400 sebulan..

MELAKA - Pertubuhan Ikatan Usahawan Kecil dan Sederhana Malaysia (Ikhlas) menggesa kerajaan negeri Melaka mengkaji semula kadar sewa tapak bazar Ramadan di Jalan Hang Tuah di sini yang dianggap keterlaluan dan membebankan peniaga hingga RM13,400. 
Presidennya, Mohd Ridzuan Abdullah berkata, tindakan Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB) menaikkan kadar sewa hampir sekali ganda itu secara tidak langsung akan memberi kesan kepada pengguna apabila peniaga terpaksa menaikkan harga barang jualan. 
Beliau berkata, kadar sewa di situ pada Ramadan tahun lepas hanya sekitar RM7,000 berbanding RM11,400 hingga RM13,400 seunit bagi tahun ini. 
"Ikhlas amat kesal dengan perkara ini. MBMB bukan Syarikat Berkaitan Kerajaan (GLC) jadi mengapa kadar bayaran sewa tapak perlu dinaikkan sehingga begitu tinggi?. 
"Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak begitu prihatin terhadap nasib para peniaga dengan mewujudkan skim mikro bazar Ramadan melalui penyediaan dana RM45 juta tapi ini yang sebaliknya berlaku di Melaka," katanya pada sidang akhbar untuk memprotes harga sewa tapak bazar Ramadan di Jalan Hang Tuah itu di sini hari ini. 
Mohd Ridzuan berkata, kerajaan negeri Melaka seharusnya mencontohi Negeri Sembilan yang mengenakan bayaran sewa serendah RM0.43 sehari bagi seunit tapak bazar. 
Ikhlas mendakwa terdapat sebahagian daripada 50 tapak bazar itu yang dikatakan dijual dengan harga RM7,000 kepada pihak ketiga melibatkan peniaga asing. 
Persatuan itu memberi tempoh seminggu kepada kerajaan negeri atau MBMB untuk menyelesaikan isu itu.
Previous Post Next Post