Daim akui kerana Anwar ramai Melayu jadi kaya..


Pendekatan Datuk Seri Anwar Ibrahim memberi saham-saham syarikat kepada sekutu-sekutunya mengakibatkan orang Melayu tiada lagi bakat pengurusan perniagaan, kata Tun Daim Zainuddin.

Bekas Menteri Kewangan itu berkata, pendekatan tersebut melenyapkan bakat itu dan membentuk mentaliti tidak mahu berniaga sehingga sekarang.

"Apabila Anwar ambil alih (Menteri Kewangan), beliau mengambil pendekatan memberi saham (syarikat). Semua sekutu beliau kaya. (Akibatnya) orang Melayu ketika itu fikir senangnya nak kaya, tak payah berniaga.

"Sokong Anwar, sokong Menteri Kewangan dapat saham. Selepas itu jadi kaya. Orang Melayu tiada lagi bakat pengurusan perniagaan. Mentaliti itulah yang timbul sekarang," katanya dalam wawancara eksklusif Berita Harian hari ini.

Dalam wawancara siri pertama itu, beliau berkata, bagi mengatasi mentaliti itu, kerajaan sepatutnya mengambil usahawan Melayu daripada sektor swasta yang berjaya dan minta mereka beri idea bagaimana melahirkan lebih banyak ussahawan Melayu.

Katanya, ini kerana, selain faktor semasa, orang Melayu juga sebenarnya telah hilang budaya berniaga selepas dijajah selama lebih 400 tahun.

Daim, 76, yang berasal dari negeri Jelapang Padi Kedah berkata, British tidak menggalakkan orang Melayu berniaga dan cukup setakat menanam padi dan menangkap ikan sahaja.

"Selepas begitu lama tiada pelajaran, hingga la 1951 (baru ada RIDA (Lembaga Kemajuan Kampung dan Perusahaan tetapi itu pun (perniagaan luar bandar.

"Malah 10 bilionaire yang kita ada semuanya di bandar. Melayu hingga sekarang masih masyarakat luar bandar. Satu peratus saja yang ada tanah komersial di bandar. Keadaan ini sangat membimbangkan," katanya.

Katanya, orang Melayu tidak mampu membeli hartanah di bandar manakala tanah yang dimiliki orang Melayu pula diberi kepada UDA tetapi UDA kemudian menjualkannya kepada usahawan Cina.

"Bagi kepada MRCB yang bangunkan KL Sentral, hampir tiada Melayu yang beli hartanah di sana," katanya.

Beliau bagaimanapun berkata, kemiskinan di bandar adalah melibatkan semua kaum hingga berdasarkan statistik ketika ini terdapat 1,300 golongan gelandangan akibat masalah ekonomi dan jurang kemiskinan yang semakin melebar.

"Semua ini berlaku disebabkan dasar. Kalau silap sedikit ia akan jadi di luar kawalan," katanya.

Justeru, beliau berpendapat, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak tidak boleh menjadi Menteri Kewangan kerana tiada masa untuk melakukan potfolio itu.

Katanya, walaupun Dr. Mahathir sebagai perdana menteri pernah juga memegang jawatan Menteri Kewangan namun keadaan itu hanya untuk tempoh yang singkat.

"Itu sekejap saja. sementara sebab isu Anwar. Kalau panggil saya balik nanti orang kata kroni. Akan tetapi walaupun dia (Dr. Mahathir) menteri kewangan, saya yang buat kerja. Orang tidak tahu ini. Tak apalah," jelasnya.


Previous Post Next Post