Kenapa hanya Blogger yang makan Cadbury tapi Pegawai JAKIM enggan?.. Tak yakin ke?


Awal June lalu bagi membuktikan status halal yang dikeluarkan oleh JAKIM terhadap coklat Cadbury benar-benar meyakinkan, pegawai jabatan itu dilaporkan sedia pada bila-bila masa untuk membuat demonstrasi memakan coklat tersebut.

Pengarah Kanan Bahagian Hab Halal JAKIM, Mohd Amri Abdullah berkata pihaknya berpegang kepada keputusan yang telah mereka keluarkan dan tidak ada masalah untuk pihaknya membuktikan kepada orang ramai bahawa coklat Cadbury adalah halal.

"Sebagaimana yang disebutkan bahawa status Cadbury yang diputuskan adalah halal. Kalau diminta kami makan coklat Cadbury kami yakin bahawa apa yang diberikan status pensijilan itu adalah halal sepenuhnya.

Tetapi hari ini bila Satu majlis makan coklat Cadbury diadakan bagi mempertahankan status halal produk berkenaan yang dianjurkan oleh portal myKMU (Kelab Macai Umno) dengan kerjasama portal SuaraTV dan Ikatan Aktivis Siber Malaysia (IKAS) lain pulak  jadinya..

Dalam program yang diberi nama ‘Sijil Halal Malaysia Dan Kontroversi Cadbury: Satu Perspektif’ yang bermula jam 1.30 petang di Wisma Nusantara, ibu negara itu hanya Blogger macai yang menelannya..

Tetapi Pegawai JAKIM yang hadir enggan menjamahnya malah beredar dari situ dan  membiarkan Blogger-blogger macai itu menelannya.

Kalau setakat blogger-blogger pro UMNO itu saja yang menelannya adakah ianya akan menyakinkan majoriti rakyat?

Adakah Pegawai JAKIM sendiri tidak yakin dengan status halal Cadbury yang mereka sendiri iktiraf?

Jika mereka sendiri tidak yakin bagaimana mereka boleh yakin yang rakyat akan yakin dengan jaminan mereka?

“Tidak ada sebab untuk umat Islam di negara ini meragui kualiti sijil Halal Malaysia yang telah melalui proses yang ketat dan teliti di pelbagai peringkat.

“Sebagai pengguna Islam, kami percaya dan yakin dengan keputusan status Halal oleh Jakim selaku pihak yang bertanggungjawab mengeluarkan sijil tersebut.”

Itulah pengakuan yang disuarakan Presiden Ikatan Aktivis Siber Malaysia (IKAS), Md. Faisal Ahmad yang mempertahankan JAKIM ekoran isu coklat Cadbury yang didakwa sebelum ini mengandungi DNA babi.

Md. Faisal berkata, pengguna harus mempercayai sepenuhnya keputusan status halal yang dikeluarkan JAKIM selaku pihak yang bertanggungjawab mengeluarkan sijil itu.

“Sebagai pengguna Islam, kami percaya dan yakin dengan keputusan tersebut kerana JAKIM tidak akan mengkhianati amanah dan kepercayaan yang diberikan khususnya kepada umat Islam,” katanya.

Menurutnya, kaedah ujian dan pensijilan halal oleh JAKIM mencukupi untuk mengesahkan status produk tersebut.

Demi meyakinkan pengguna coklat jenama Cadbury, kumpulan itu yang terdiri daripada blogger dan pemilik akaun media sosial mengadakan sesi demonstrasi makan coklat tersebut secara beramai-ramai di Wisma Nusantara, Jalan Puncak off Jalan P. Ramlee, tengah hari Ahad.

Turut hadir Penolong Pegawai Kanan Bahagian Hub Halal Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) Muhammed Naim Mohd Aziz selaku moderator bagi pihak JAKIM yang memberi penerangan dalam forum bertajuk: “Sijil Halal Malaysia dan Kontroversi Cadbury: Satu Perspektif.”

Namun begitu, pegawai berkenaan enggan memberi komen dan menolak untuk bersama dengan kumpulan IASM dalam sesi demonstrasi makan coklat sebelum meninggalkan majlis melalui pintu belakang.

Apabila dihubungi petang tadi, Muhammed Naim memberitahu dia hanya dijemput untuk memberi penerangan dalam forum tersebut dan bukannya datang atas kapasiti menyertai demonstrasi makan coklat Cadbury.

“Untuk menolak sebarang konflik berlaku dari disalah tafsir, saya beri penjelasan dalam forum atas kapasiti jemputan bukan untuk menyertai mereka makan coklat tersebut.

“Saya bukannya melarikan diri tetapi hanya beredar dari situ,” katanya.

Sementara itu, ketika ditanya mengapa JAKIM tidak turut makan coklat Cadbury itu, Md. Faisal memberitahu pihak JAKIM tidak berhak untuk dipaksa berbuat demikian.

Md. Faisal berkata, penggiat media sosial menggesa Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) agar tampil memberi kenyataan mengapa keputusan ujian DNA babi ke atas dua produk coklat Cadbury iaitu ‘Cadbury Dairy Milk Roast Almond’ dan ‘Hazelnut’ dibiarkan untuk tempoh tiga bulan.

Jelasnya, isu ini terjadi selepas KKM pada mulanya mengesahkan ada DNA babi awal Febuari lalu, namun membiarkan perkara ini berlarutan sehingga keputusan analisis dikeluarkan pada 5 Mei.

“Kita juga mahu tahu mengapa KKM tidak menjalankan ujian susulan bagi mengesahkan penemuan awal, dan adalah tidak wajar pihak Kementerian tidak membuat sebarang ujian lanjut dan berdiam diri sahaja.

“Tindakan itu bukan sahaja mengaibkan Malaysia sebagai peneraju hab halal yang menyumbang hampir tiga trillion ringgit setahun kepada negara, malah kepada seluruh kakitangan syarikat pengeluar jenama coklat terbesar dunia Cadbury,” katanya lapor The Rakyat Post

Kalau setakat macai yang makan jawapannya hanya macai lah yang yakin..

Video berkaitan..

Previous Post Next Post