Malaysia sekular atau tidak? Tunku Abdul Rahman ada jawapannya!


Perbahasan serta perdebatan sama ada Malaysia adalah sebuah negara sekular semakin memuncak pada 16 Jun, apabila Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom memberitahu seorang ahli parlimen bahawa Malaysia bukan sebuah negara sekular.

Persoalan "negara sekular ataupun tidak" telah berada di tengah-tengah perbahasan yang berterusan sama ada hudud boleh dilaksanakan di Malaysia.

Bekas presiden Badan Peguam Malaysia, Ragunath Kesavan memberitahu theantdaily bahawa Malaysia bukan sebuah negara Islam, hanya kerana Islam adalah agama persekutuan.

"Sistem kerajaan di Malaysia adalah berdasarkan kepada Perlembagaan Persekutuan. Walaupun Islam adalah agama negara ini, ia tidak bermakna bahawa ia adalah sebuah negara Islam.

"Ia adalah sebuah negara sekular yang mempunyai unsur-unsur Islam sebagai sebahagian daripada Perlembagaan Persekutuan, yang menyatakan agama persekutuannya adalah Islam," katanya.

Ragunath berkata sebuah negara Islam bermakna semua undang-undang di negara ini adalah berdasarkan Islam.

"Kita telah menjadi ahli OIC (Pertubuhan Kerjasama Islam) selama beberapa tahun tetapi itu tidak bermakna bahawa kita merupakan sebuah negara Islam. Sebuah negara Islam bermakna bahawa semua undang-undang yang mentadbir negara, termasuk sistem keadilan jenayah, adalah berasaskan Islam," katanya.

Jamil Khir dilaporkan berhujah yang Malaysia bukan sebuah negara sekular berdasarkan fakta bahawa negara ini ditubuhkan berdasarkan kerajaan kesultanan Melayu Islam, di mana sultan adalah ketua agama Islam di negeri mereka masing-masing.

"Ini diperkukuhkan lagi oleh Perkara 3 Perlembagaan Persekutuan yang meletakkan Islam sebagai agama persekutuan, walaupun agama-agama lain boleh diamalkan dengan aman di mana-mana di dalam persekutuan ini," kata Jamil Khir dalam jawapan bertulis kepada ahli parlimen, Oscar Ling (DAP-Sibu) .

Menteri itu membentangkan lima hujah bagi pendirian kerajaan persekutuan yang berdasarkan undang-undang tertinggi di negara ini, termasuk Perkara 11 (4) yang meliputi larangan terhadap penyebaran apa-apa doktrin atau kepercayaan agama di kalangan orang Islam di bawah undang-undang negeri atau persekutuan.

Turut dipetik oleh beliau adalah fasal 1A Perkara 121 yang tidak memasukkan bidang kuasa mahkamah sivil ke atas mana-mana kuasa di dalam bidang kuasa mahkamah Syariah, dan Jadual Kesembilan Perlembagaan Persekutuan yang menggariskan undang-undang Syariah yang mentadbir penganut agama Islam.

Jamil Khir juga menamakan Jadual Keempat Perlembagaan Persekutuan yang merangkumi ikrar oleh Yang di-Pertuan Agong untuk mempertahankan Islam pada setiap masa, dan juga Perkara 12 (2) yang membenarkan kerajaan samada persekutuan atau negeri untuk menubuhkan atau memberi bantuan dana kepada institusi Islam dan pendidikan Islam.

"Oleh itu kedudukan ini berbeza dengan negara-negara sekular yang belum memiliki agama rasmi, tetapi membenarkan rakyat mereka untuk mengamalkan agama mereka sendiri. Agama mereka adalah berasingan dan sulit," katanya.

Kenyataan beliau mendorong Ahli Parlimen Puchong, Gobind Singh untuk mengatakan bahawa Mahkamah Persekutuan hendaklah menjadi pihak berkuasa yang berhak untuk menentukan jika negara ini adalah sekular, dengan mengatakan bahawa Agong mempunyai kuasa untuk merujuk kepada Mahkamah Persekutuan bagi mendapatkan pendapatnya mengenai persoalan kesan mana-mana peruntukan dalam Perlembagaan Persekutuan.

"Sebagai anggota Parlimen, saya dengan rasa rendah diri menyeru Yang di-Pertuan Agong untuk mempertimbangkan menggunakan kuasa baginda di bawah Perkara 130, untuk merujuk perkara ini kepada Mahkamah Persekutuan bagi mendapatkan pendapatnya sama ada Malaysia adalah sebuah negara sekular ataupun tidak," Gobind dipetik sebagai berkata.

Tetapi mungkin cara terbaik adalah untuk melihat niat dan tujuan di sebalik pembentukan negara, dan tiada yang lebih baik dari merujuk kepada Bapa Kemerdekaan, Tunku Abdul Rahman.

Malaysian Insider telah merujuk kepada kenyataan Perdana Menteri pertama negara itu di Parlimen pada 1 Mei 1958, di mana beliau berkata: "Saya ingin menjelaskan bahawa negara ini bukan sebuah negara Islam seperti yang difahami secara umumnya; kita hanya menyatakan bahawa Islam hendaklah menjadi agama rasmi negara."

Sebuah artikel berita juga melaporkan ucapan Tunku pada 8 Februari 1983 sewaktu sambutan ulang tahun beliau yang ke-80, di mana beliau berkata: "Negara ini mempunyai penduduk berbilang kaum dengan pelbagai kepercayaan. Malaysia mesti kekal sebagai sebuah negara sekular dengan Islam sebagai agama rasmi. "

Bukankah ini sudah cukup jelas?


~ The Ant Daily
Previous Post Next Post