RUU Lembaga Perumahan Johor : A Kadir Jassin sindir siapa ni?


RANG Undang-Undang Lembaga Perumahan dan Hartanah Johor diluluskan oleh Dewan Undangan Negeri (DUN). Semua 38 Adun Barisan Nasional menyokong dan semua 18 Adun Pakatan Rakyat dilaporkan “tidak mengundi”.

Tetapi siapa rakyat hendak percaya. Pengerusi Majlis di Raja Johor Abdul Rahim Ramli, dilaporkan berkata Sultan bukan orang di belakang rang undang-undang itu.

Rang undang-undang itu dilaporkan memberi kuasa kepada Sultan dan dikritik keras oleh banyak pihak di dalam dan luar Umno.

Seandainya betul Sultan bukan di belakang rang undang-undang itu, siapa lagi kalau bukan Menteri Besar Umno Khaled Nordin?

Tentu bukan orang bunian dari Seri Bunian, Pontian!

Atau ini cerita sorong papan tarik papan. Buah keranji dalam perahu versi politik ajaib era Mohd Najib Abdul Razak?

Sorong papan tarik papan. Buah keranji dalam perahu. Suruh luluskan aku luluskan. Rakyat benci aku buat tak tahu.

Abdul Rahim memberi tahu sidang akhbar di Johor Baru, Sultan tidak campur tangan dalam hal-ehwal kerajaan negeri dan rang undang-undang itu (yang kononnya ditulis semula untuk mengurangkan kuasa Sultan) dikarang oleh kerajaan.

"Bukan Sultan (yang mewujudkan rang undang-undang itu). Sultan tidak campur tangan dalam pentadbiran negeri. Adalah hak kerajaan negeri mencadangkan mana-mana undang-undang yang boleh membawa manfaat kepada rakyat," kata beliau.

Siakap senohong gelama ikan duri. Cakap bohong lama-lama rakyat tak bagi undi.

Gurindam kanak-kanak zaman dulu. Abc keladi hutan. Tikus mati kucing makan.

Gurindam politik 1Malaysia macam-macam ada. Abc keladi hutan. Kucing kembiri tikus jadi tuan.

~ A Kadir Jassin
Previous Post Next Post