Bank Negara umum kadar faedah naik 3.25%


Implikasi dari kenaikkan Kadar Dasar Semalaman (OPR) pada kadar 25 mata asas kepada 3.25 peratus ialah ianya akan menjejaskan kadar pinjaman asas dan kadar faedah jangka pendek termasuk kadar faedah untuk pinjaman perumahan..

Maknanya kadar faedah pinjaman perumahan yang sedia ada sekarang ini akan naik...

Tapi macai tak kisah itu semua sebab pinjaman yang melibatkan macai-macai kadar faedahnya tidak dinaikkan...

mStar melaporkan... Bank Negara Malaysia (BNM) menaikkan Kadar Dasar Semalaman (OPR) sebanyak 25 mata asas kepada 3.25 peratus, pada mesyuarat Jawatankuasa Dasar Monetari (MPC), Khamis.

BNM berkata berikutan keputusan itu, kadar terendah dan kadar tertinggi koridor OPR masing-masing dinaikkan kepada 3.00 peratus dan 3.50 peratus.

Pada kadar OPR baharu ini, pendirian dasar monetari terus menyokong ekonomi negara, kata bank pusat dalam satu kenyataan.

OPR tidak dinaikkan dalam tiga tahun lepas, sejak Mei 2011.

Menurut BNM, selepas menjadi sederhana pada suku pertama, ekonomi global telah kembali pulih secara beransur-ansur.

"Aktiviti ekonomi di negara-negara maju utama terus berkembang pada kadar yang sederhana.

"Di Asia, pertumbuhan disokong oleh sektor luaran yang bertambah baik di samping keadaan permintaan dalam negeri yang terus berkembang. Dalam persekitaran ini, pasaran kewangan antarabangsa telah secara relatif kekal stabil, " katanya.

Bank pusat berkata bagi ekonomi Malaysia, penunjuk terkini menunjukkan eksport dan aktiviti sektor swasta terus kukuh.

"Pada masa hadapan, momentum pertumbuhan secara keseluruhan dijangka berterusan," katanya.

BNM berkata eksport akan terus mendapat manfaat daripada pemulihan dalam ekonomi maju dan permintaan serantau.

"Aktiviti pelaburan dijangka kekal teguh, didorong oleh sektor swasta," katanya. Menurut bank pusat, penggunaan swasta akan disokong oleh pertumbuhan pendapatan yang stabil dan keadaan pasaran pekerja yang menggalakkan.

"Oleh itu, prospek ekonomi Malaysia dijangka terus kukuh pada landasan pertumbuhan yang stabil," katanya.

Bank pusat berkata inflasi secara relatif adalah stabil disebabkan kesan daripada pelarasan harga bagi utiliti dan tenaga terus menjadi sederhana.

"Inflasi yang didorong permintaan terus terkawal.

"Pada masa hadapan, inflasi bagaimanapun dijangka terus melebihi kadar purata jangka panjangnya disebabkan oleh faktor kos domestik yang lebih tinggi," katanya.

"Dalam keadaan prospek pertumbuhan yang kukuh dan inflasi yang kekal melebihi kadar purata jangka panjangnya, MPC mengambil keputusan untuk menyelaraskan tahap akomodasi monetari," katanya.
Previous Post Next Post