Nenek Tiri Najib Dan Hishammuddin Serta Sepupu Hattan Antara Mangsa Nahas MH17


SEORANG daripada 283 penumpang pesawat malang MH17 yang ditembak jatuh di timur Ukraine dikenal pasti sebagai nenek tiri kepada Datuk Seri Najib Tun Razak dan Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein.

Berita sedih itu diketahui Perdana Menteri dan sepupunya yang juga Menteri Pertahanan, lapor sebuah portal berita.

Sumber rapat dengan keluarga pemimpin berkenaan memberitahu, mangsa, Puan Sri Siti Amirah Prawira Kusuma adalah isteri kedua kepada Tan Sri Mohd Noah yang juga datuk Najib dan Hishammuddin.

Mohd Noah adalah bapa kepada ibu Najib, Tun Raha dan ibu Hishammuddin, Tun Suhaila.

Mohd Noah yang juga datuk kepada kedua-dua pemimpin negara itu meninggal dunia pada 1990.

Siti Amirah, 83, dalam perjalanan sendirian ke Jogjakarta, Indonesia untuk menyambut Aidilfitri di kampung halamannya.

"Beliau seorang wanita yang baik hati dan cantik. Beliau juga suri rumah yang menjaga datuk saya dengan baik. Kami memanggilnya 'ibu'," kata jurucakap keluarga itu, Datuk Dr Faridah Abdullah pada Jumaat.

Dr Faridah, yang juga Pengerusi Yayasan Mohammad Noah berkata, Siti bercuti ke Amsterdam bersama anaknya dari perkahwinannya yang pertama.

Tambah beliau lagi, anak Siti sepatutnya bersama ibunya, bagaimanapun gagal mendapat tiket untuk penerbangan sama.

"Beliau ada keluarga sendiri di Amsterdam dan sering berulang alik ke sana dan ada kalanya melawat negara ini kerana menyayangi Malaysia," kata Dr Faridah lapor mStar

Sementara itu MalaysianGazette pula melaporkan.. Sepupu kepada penyanyi terkenal negara, Datuk Hattan antara mangsa yang terbabit dalam nahas pesawat MH17 yang terhempas di di timur Ukraine berhampiran sempadan Russia, awal pagi tadi.

"Saya terkejut menerima berita mengenai nahas itu. Tetapi menjadi lebih terkejut apabila melayari internet untuk mengetahui lebih lanjut, nama sepupu saya iaitu seorang pramugari MAS, Dora Shahila Kassim, termasuk dalam kru pesawat berkenaan," katanya ketika ditemui di Hotel Marriot di sini, hari ini.

Mohd Shukri Shahabudin atau lebih dikenali sebagai Datuk Hattan, berkata beliau mengetahui kejadian nahas itu melalui aplikasi WhatsApp yang diterima oleh isterinya, yang juga bekas pramugari Malaysia Airlines (MAS), Datin Arianie Abidin.
Previous Post Next Post