PAS berhasrat untuk bertanding di Pengkalan Kubor


Bila dah bersuara macam ni.. kalau PKR nak letak calon juga tak mustahil apa yang telah berlaku di Sungai Acheh dan Damansara ketika PRU13 yang lalu akan berulang.

Pihak yang paling beruntung dan gembira sudah tentu pihak Barisan Nasional, tak perlu menabur projek berjuta-juta RM dalam PRK ini..

Sebabnya jika PKR kekal mahu letakkan calon dan PAS juga meletakkan calon, undi untuk PR sebelum ini akan berpacah dua.

Dan jika ini berlaku Barisan Nasional akan peroleh kemenangan mudah disertai dengan majoriti yang lebih tinggi...

Laporan berkaitan...

Walaupun kerusi Dun Pengkalan Kubor ditandingi Parti Keadilan Rakyat (PKR) sebelum ini, rakan pakatannya Pas berhasrat untuk bertanding kerusi Dun itu pada PRK kerana yakin mampu mencapai kemenangan.

Timbalan Menteri Besar Kelantan, Datuk Mohd Amar Abdullah berkata, kerusi itu yang diberi kepada PKR pada PRU13, hanyalah sebagai pinjaman sahaja dan Pas boleh kembali mempertahan kerusi itu berikutan ada sokongan kuat dari akar umbi.

"Kerusi itu memang milik Pas sebelum ini, tetapi atas dasar pakatan kita beri pinjam kepada PKR untuk bertanding menentang BN dalam PRU-13 lalu," katanya kepada pemberita selepas pelancaran Kota Sejahtera Chiku di sini, hari ini.

Turut hadir Adun Paloh, Datuk Nozula Mat Diah dan Ketua Jajahan Gua Musang, Nazran Mohamad. Mohd Amar berkata hasrat Pas itu akan dibincangkan dengan PKR.

"Kita lihat ada peluang untuk kita menang...soal calon belum dibincangkan lagi setakat ini," katanya.

Kerusi Dun Pengkalan Kubor kosong berikutan kematian penyandangnya, Datuk Noor Zahidi Omar, 57, di Guangzhou, China pada 20 Ogos lalu kerana kanser hati.

Allahyarham Noor Zahidi merupakan Adun Pengkalan Kubor selama tiga penggal dan Ketua Umno Bahagian Tumpat selama empat penggal.

Pada pilihan raya umum lepas, Allahyarham yang mewakili BN mengalahkan calon PKR Saharun Ibrahim dan calon Bebas Izat Bukhary Ismail Bukhary dengan majoriti 1,736 undi. - Bernama
Previous Post Next Post