PAS beri tempoh 24 jam untuk ADUN tarik balik sokongan kepada Wan Azizah?


Pas Selangor memberi tempoh 24 jam kepada dua Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) parti itu di negeri ini untuk menarik balik pendirian mereka menyokong Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) Datuk Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail sebagai menteri besar Selangor yang baharu.

Kalaulah betul apa yng dilaporkan oleh Berita Harian tu.. semakin menghairankan tindakan PAS ini.. Tan Sri Khalid dipecat dari PKR kerana beliau ingkar kepada arahan parti selain itu beliau juga bertindak membelakangkan parti dalam kebanyakkan perkara yang dilaksanakannya di Selangor..

Dan Khalid diberika tempoh 14 hari untuk kemukakan sebarang rayuan..

Tetapi walaupun beliau telah dipecat kerana ingkar arahan Parti, beliau disokong sepenuhnya oleh PAS yang kononnya akan menentukan nasib Khalid pada 17hb ini.

Hari ini dua ADUN PAS telah secara terbuka memberikan sokongan kepada Presiden PKR, Datuk Seri Wan Azizah sebagai calon Menteri Besar Selangor yang baru..

Malangnya mereka telah diberikan tempoh 24 jam untuk menarik balik pendirian mereka dari menyokong Presiden PKR Datuk Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail sebagai Menteri Besar Selangor yang baharu.

PAS menyokong Ahli PKR yang ingkar arahan parti tapi bila ahli mereka pula yang ingkar diberikan amaran pula.. Kenapa?

Adakah kerana ingkarnya Tan Sri Khalid menguntungkan PAS maka ianya perlu disokong dan ingkarnya ahli mereka merugikan mereka maka mereka berdua itu perlu dihukum?

Apakejadahnya ni?

Laporan berkaitan....

PAS beri tempoh 24 jam untuk ADUN tarik balik sokongan kepada Wan Azizah 

SHAH ALAM 14 Ogos - Pas Selangor memberi tempoh 24 jam kepada dua Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) parti itu di negeri ini untuk menarik balik pendirian mereka menyokong Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) Datuk Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail sebagai menteri besar Selangor yang baharu.

Setiausaha Pas negeri, Mohd. Khairuddin Othman berkata, sekiranya kedua-dua ADUN berkenaan - Hasnul Baharuddin (Morib) dan Saari Sungib (Hulu Kelang) - enggan berbuat demikian, mereka bakal berdepan dengan tindakan disiplin.

"Pas Selangor memandang serius tindakan dua Adun Pas ini yang telah mengambil pendirian dan bersikap bersendiri tanpa menurut tatacara serta arahan yang telah ditetapkan parti.

"Saya nasihati kedua-dua Adun ini untuk menarik balik tindakan (menyokong Dr Wan Azizah) atau Pas Selangor akan mulakan tindakan disiplin termasuk melihat kepada kandungan bai'ah (janji) yang telah dilafazkan sewaktu mereka menjadi calon (Adun)," katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Hasnul dan Saari hari ini menyertai sidang media bersama Dr Wan Azizah bagi menyatakan sokongan kepada presiden PKR itu sebagai menteri besar baharu menggantikan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Dr. Wan Azizah, yang juga ADUN Kajang, mendakwa 30 ADUN Selangor daripada DAP dan PKR serta Hasnul dan Saari juga menyatakan rasa hilang kepercayaan terhadap Abdul Khalid sebagai Menteri Besar.

Mohd. Khairuddin turut menempelak tindakan kedua-dua ADUN itu yang disifatkan terlalu gopoh dan terlalu taksub sehingga sanggup membelakangkan parti sedangkan PAS Pusat hanya akan memutuskan pendirian rasmi mereka dalam mesyuarat jawatankuasa pusatnya Ahad ini (17 Ogos).

"Pas mempunyai organisasi negeri, kepimpinan pusat dan majlis syura ulama yang harus kita patuh. Apa jua keputusan dan ketetapan yang akan dibuat oleh PAS Pusat pada 17 Ogos ini kita akan patuh. Sebab itu sabar," katanya. - BERNAMA

Previous Post Next Post