Khalid Ibrahim mahu letak jawatan ADUN Pelabuhan Klang?


Kesan dari krisis MB Selangor yang berpanjangan terhadap PAS telah kita lihat dalam PRK Pengkalan Kubor baru-baru ini..

Walaupun tidak menyeluruh, kita perlu akui krisis yang menyaksikan sikap berdolak dalik pemimpin-pemimpin PAS telah memberikan kesan terhadap PRK tersebut..

Jika spekulasi ini bertukar menjadi nyata, kita akan menyaksikan kesan dari krisis MB Selangor tehradap PKR pula..

Dengan pengundi yang berjumlah 34,784, Peratus keluar mengundi 87.02% dan undi rosak pula 596, Tan Sri Khalid yang bertanding atas tiket PKR telah memperolehi 18,591 undi.

Mengalahkan calon BN yang memperolehi 15,597 undi dengan majoriti 2,994 ... Mampukah PKR mengekalkan kerusi ini ditangan mereka andaikata benar Tan Sri Khalid akan metekakkan jawatan..

Aku jangkakan majoriti akan merosot dengan teruknya kalau jadi PRK...

Bekas Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dijangka mengosongkan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Pelabuhan Klang tidak lama lagi.

Ia dijangka diumumkannya selewat-lewatnya November ini. Menurut sumber, ia dibuat kerana beliau yang kini wakil rakyat bebas hanya mahu menumpukan kerja sebagai Ahli Parlimen Bandar Tun Razak.


Bagaimanapun belum ada permohonan rasmi dihantar kepada Suruhanjaya Pilihan Raya.

Pada Pilihan Raya Umum 2013, Abdul Khalid memenangi kerusi DUN Pelabuhan Klang dan Parlimen Bandar Tun Razak sekaligus atas tike PKR.

Lagi pun beliau bukan lagi MB Selangor. Jawatan MB Selangor kini disandang oleh ADUN Bukit Antarabangsa yang juga Timbalan Presiden PKR, Mohamed Azmin Ali.

Abdul Khalid meletakkan jawatan MB selepas usaha menyingkirkannya melalui Langkah Kajang bermula dari Pilihan Raya Kecil (PRK) DUN Kajang baru-baru ini.

Menurut sumber, sekiranya Abdul Khalid masih menjadi ADUN Pelabuhan Klang, ia menimbulkan suasana tidak selesa.

"Bagaimana bekas seorang MB yang dahulunya menerajui kerajaan negeri kini duduk sebagai wakil rakyat bebas dalam Persidangan DUN," katanya.

Abdul Khalid juga dikatakan tidak berminat menyertai Pas atau UMNO. Sebagai wakil rakyat bebas, Abdul Khalid akan berseorangan di dalam DUN Selangor dan suasana itu agak berbeza dengan Parlimen yang kedudukannya tidak berubah.

Bagaimanapun, menurut sumber, peletakan jawatan ADUN itu masih dalam pertimbangan Abdul Khalid dan masih belum muktamad.--MalaysiaGazette
Previous Post Next Post