Tabung Haji akan labur RM640Juta bagi projek perumahan di 'Bandar Hantu' Detroit, USA?


Jika benar apa yang didakwa oleh Blogger Pro UMNO mengenai pelaburan RM640Juta bagi projek perumahan di Detroit, USA ini maka ianya bolehlah dianggap sebagai 'Anak Kera disusukan, anak sendiri mati kelaparan"..

Apa faedahnya yang rakyat Malaysia terutamanya penyimpan di Tabung Haji dapat dari pelaburan itu?..

Kenapa pihak Tabung Haji tidak melabur didalam negara kita sendiri untuk membangunkan projek perumahan itu sedangkan umum tahu rakyat kini berdepan dengan masaalah pemilikan rumah?

Kenapa perlu Tabung Haji melabur di Detroit yang mana merupakan satu Bandaraya yang pernah memohon dari Mahkamah untuk diistiharkan sebagai muflis?

Apakah pelaburan itu mampu menjana keuntungan buat Tabung Haji sedangkan nilai hartanah merudum begitu teruk sekali di Detroit, ada yang mengatakan harga rumah disitu serendah USD100.00 sebuah..

Baca ulasan dari MyKmu ni..

Keputusan Tabung Haji untuk melabur sebanyak RM 640 juta dalam projek perumahan di Detroit, Amerika Syarikat, menimbulkan tanda tanya dan persoalan yang besar sama ada ia merupakan satu pelaburan berbaloi dan mengambil kira risiko perniagaan yang tulen.

Isu ini didedahkan oleh juru blog Outsyed The Box semalam dengan mendakwa Tabung Haji bakal menandatangani perjanjian dengan sebuah syarikat pelaburan rumahan bagi pembangunan hartanah di Detroit, Amerika Syarikat.

Cadangan pelaburan dalam bidang hartanah sehingga berjumlah beratus juta ini sangat misteri kerana nilai hartanah di Detroit jatuh dengan begitu mendadak sehingga terdapat rumah di jual antara USD 1,000 sahaja.


Justeru pelaburan ini dianggap oleh ramai orang sebagai sangat berisiko kerana daerah Detroit merupakan kawasan yang telah ditinggalkan oleh kebanyakan orang berikutan kejatuhan industri kereta Amerika Syarikat.

Malahan pada tahun lalu, Majlis Tempatan Detroit cuba mengisytiharkan muflis sebelum ditolak oleh Mahkamah.


Justeru keputusan Tabung Haji untuk melabur ratusan juta di kawasan yang berisiko tinggi Amerika Syarikat bukan sahaja boleh menjejaskan kepentingan penyimpan Tabung Haji.

Sungguhpun demikian, bukan semua berperasaan negatif terhadap Detroit. Bilionair terkemuka Warren Buffet misalnya telah mengisytiharkan untuk membuat ibu pejabatnya di Detroit sebagai tanda sokongan kepada pemulihan bandar tersebut.

Billionaire investor Warren Buffett signaled plans to consider investments in Detroit, praised the General Motors CEO and said the city’s historic bankruptcy is a good thing. Buffett, who spoke at the Detroit Homecoming conference, said it’s critical for the city to cultivate corporate headquarters. “We would buy a company in Detroit today, and we would be happy to have the headquarters here,” Buffett said. 

Namun, kenyataan Buffet ini dilihat lebih kepada sentimen dan perasaan kasih sayang terhadap Detroit berbanding keputusan pelaburan kerana beliau berasal dari sana.

Datuk Bandar Detroit sendiri yakin bandar tersebut akan bangkit dari zaman kegelapan hari ini untuk kembali menjadi antara bandar terkemuka Anerika Syarikat.

Bekas Datuk Bandar New Yor, Michael Bloomberg yakin Detroit boleh mengambil iktibar dari kejatuhan New York dan pembangunan semula bandar tersebut.

“Detroit is like New York City back in the ’70s,” former New York Mayor Michael Bloomberg said Thursday. “When everybody had written us off, there were people who believed.”

Detroit’s similarities to ’70s New York make for a seemingly dire environment for the small-business graduates. The city is currently involved in a federal bankruptcy trial that officials hope will allow it to shed debts and make crucial investments in crumbling services.

The poverty rate is more than double the state average; the unemployment rate is the highest among the country’s 50 largest cities. Detroit is also losing residents: At 700,000, the population is less than half its 1950 peak. 

Soalnya, apakah Tabung Haji mempunyai kemampuan dan keupayaan untuk bertahan dan bersama-sama membangunkan semula Detroit sehingga membolehkan pelaburan mereka sebanyak RM 640 juta tersebut bertukar menjadi berpuluh bilion dalam masa sepuluh tahun akan datang?

Laporan sepenuhnya sila baca di MyKemut


Previous Post Next Post