Gaji Najib sama dengan gaji Presiden Zambia kata Ahmad Maslan.. Betoi ka?


Setahu aku.. tak pernah aku dengar lagi mana-mana pihak baik dari BN ataupun PR mempertikaikan jumlah gaji yang diterima Najib..

Tapi.. dipercayai atas dasar bodek tiba-tiba Ahmad Maslan memberitahu 1Malaysia kononnya gaji Najib tu sama dengan gaji Presiden Zambia saja..

Sikitlah kononnya maksud dia tu..

Betoi ka?.. nampak macam tak betoi saja tu..


Kalau kita gunakan  currency converter kat ( SINI ) jumlah gaji Presiden Zambia hanyalah RM98472.0096 setahun..

Langsung tak betul hujah bodek Ahmad Maslan tu..

Kenapa Ahmad Maslan tak dedahkan juga keistimewaan dan lain-lain yang Najib dapat sebagai Perdana Menteri yang membolehkan Najib langsung tak menyentuh gaji yang diterimanya setiap bulan itu tak pulak dia cerita..

Berapa banyak Najib cekau setiap bulan sebagai Ahli Parlimen dicampur dengan gaji sebagai Perdana Menteri tu.. tengok kat ( SINI ) dan kiralah sendiri..

Gaji perdana menteri Malaysia adalah sebanyak RM22,000 sebulan yang bersamaan dengan gaji presiden Zambia, kata Timbalan Menteri Kewangan Datuk Ahmad Maslan.
Menurutnya, gaji itu juga bersamaan dengan pendapatan pengurus besar bagi syarikat berkaitan kerajaan di Malaysia.  
Ahmad memberitahu ketika menjadi tetamu program Ruang Bicara terbitan Bernama TV yang disiarkan secara langsung malam tadi.  
Beliau juga berkata kenaikan elaun ahli Parlimen adalah setimpal dengan tanggungjawab besar yang perlu digalas mereka dalam melaksanakan khidmat kepada rakyat.  
Menurutnya, anggota Parlimen sebenarnya tidak dibayar gaji sebaliknya hanya diberi elaun RM6,500 sebulan.  
"Jumlah ini tidak adil bagi mereka yang perlu menjaga begitu ramai rakyat di kawasan (Parlimen) masing-masing," katanya.  
Mengambil contoh kawasan Parlimennya di Pontian, Johor, Ahmad menjelaskan terdapat kira-kira 50,000 pengundi perlu diberi perhatian di kawasan itu.  
"...katakan 50,000 ini didarab empat (anak dan isteri), jadi keseluruhannya 200,000 rakyat kawasan Pontian perlu saya jaga, tapi ada (ahli Parlimen) yang lebih ramai lagi dari saya.  
"Di Sabah dan Sarawak pula, walaupun angka pengundi tidak besar, namun kawasan mereka begitu luas... RM6,500 tak cukup untuk tampung kos-kos terlibat," katanya.  
Semasa membentangkan Bajet 2015 pada Jumaat lepas, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mencadangkan kesemua 222 Anggota Parlimen diberi kenaikan elaun berkuat kuasa 1 Jan depan.  
Menurutnya elaun ahli Dewan Rakyat akan dinaikkan daripada bersamaan Gred 54 kepada bersamaan gred Jusa C manakala elaun anggota Dewan Negara akan dinaikkan daripada bersamaan gred 48 kepada bersamaan antara gred 54 dan Jusa C. - Bernama

Tapi aku lebih tertarik dengan hujah memperbodohkan rakyat oleh Ahmad Maslan ni.. katanya  yang membahagikan jumlah RM6,500 dengan jumlah penduduk tu..

Jumlahnya memanglah sangat sedikit setelah dibahagikan...

Tapi kenapa dian nak bahagikan RM6,500 itu sedangkan Ahli Parlimen dari BN diperuntukkan RM2Juta setahun untuk kegunaan di Kawasannya..

Duit tu pi mana Ahmad Maslan?

Selain itu semua Majlis yang biasanya diadakan oleh Ahli Parlimen dari BN boleh claim balik la...
Previous Post Next Post