Mana janji BN nak bina satu juta rumah di Sabah? tanya MP UMNO Sabah..


Kalau Ahli Parlimen sendiri pun kena kencing.. rakyat bawahan ni lagi teruklah kenanya...

Ahli Parlimen Kalabakan, Datuk Seri Panglima Abdul Ghapur Salleh mempersoalkan janji Kerajaan Barisan Nasional yang pernah berjanji untuk membina satu juta rumah dalam waktu lima tahun di Sabah.

Menurutnya, jika satu juta rumah dalam jangka masa setahun, ini bermakna setahun sebanyak 200,000 ribu rumah yang mahu dibina.

“Pada waktu itu, saya sendiri telah membuat pecah tanah di Felda Emas untuk rumah generasi kedua, tetapi sehingga sekarang, mana rumah yang dibina?” soalnya di dalam parlimen sewaktu sesi perbahasan Rang Undang-Undang Perbekalan 2015 di Parlimen hari ini.

Katanya yang juga merupakan Ahli Parlimen UMNO, apabila ditanya, bermacam-macam jawapan yang ada.

“Waktu diberi penerangan saya berpuas hati, tetapi bila lama kelamaan saya sudah tidak puas hati. Sebab itu saya bangkitkan di sini,” ujarnya.

Jelasnya lagi, kini beliau sendiri malu apabila ada yang bertanya di manakah dan apakah perkembangan projek tersebut.

“Tapi sekarang saya malu, orang tanya mana rumah, setahun setengah belum ada, sudah masuk dua tahun masih tidak ada

“Jadi saya minta Yang Amat Berhormat campur tangan, janji ditepati. Kita tidak mahu janji-janji menggunung tapi apa pun kita tidak buat

“Kita minta Kerajaan Persekutuan, kalau boleh apa yang perlu untuk Sabah dibagi kepada Sabah. Kontraktor-kontraktor, jangan ada satu pun daripada semenanjung. Malulah kita, orang Sabah malu, kontraktor kecil malu,” katanya.


Sementara itu pula The Malaysian Insider melaporkan Ghapur mendedahkan tahap kemiskinan begitu teruk bagi penduduk di Sabah kerana mereka masih lagi hidup menggunakan bekalan elektrik yang dijana generator dan membuang air di dalam lubang yang digali sendiri

Ahli Parlimen Kalabakan Datuk Seri Abdul Ghapur Salleh (gambar) dari Barisan Nasional (BN) melihat Putrajaya seolah-olah menganak tirikan negeri Malaysia Timur itu, ekoran masih ramai penduduk di negeri berkenaan hidup dalam kemiskinan.

Ghapur berkata, tahap kemiskinan begitu teruk bagi penduduk di Sabah kerana mereka masih lagi hidup menggunakan bekalan elektrik yang dijana generator dan membuang air di dalam lubang yang digali sendiri.

"Dahulu gangguan elektrik di Kuala Lumpur dua jam, satu dunia, CNN pun keluar (berita), putus bekalan elektrik dan peniaga-peniaga besar buat aduan.

"Di Sabah, lima kali, tiga kali (sehari) kadang-kala kalau macam kita yang ada pendapatan pakai generator, tetapi saya pun pakai generator," katanya ketika berucap membahaskan Rang Undang-Undang Perbekalan 2015 di Dewan Rakyat hari ini.

"Kalau kata peruntukan tidak ada, itu bukan jawapan! Merdeka 51 tahun sepatutnya tidak ada perkara ini," katanya.

"Lima puluh satu tahun kita merdeka, tetapi nampak kita di Sabah ini macam dianak tirikan. Apa jadi kalau kita jadi anak tiri?" soalnya.

Ghapur turut menegur sikap kerajaan yang membawa kontraktor dari Semenanjung ke Sabah untuk projek pembangunan sedangkan penduduk negeri berkenaan turut mempunyai kontraktor yang berkelayakan.

"Kontraktor-kontraktor, jangan ada satu pun daripada Semenanjung. Malulah kita, orang Sabah malu, kontraktor kecil malu.

Beliau berkata, terdapat khabar angin syarikat-syarikat besar milik Tan Sri Syed Mokhtar Al Bukhary akan membina lebuh raya besar di Sabah.

"Banyak diceritakan di dalam dewan ini berkenaan Pan Borneo Highways. Bukan saya reka-reka yang mana ada surat pekeliling mengatakan 'Umno rompak lagi, UEM, MMC, syarikat Umno yang diketuai Syed Mokhtar Bukhary ambil alih semua lebuh raya di Sabah'."

"Ini kalau jadi pun saya bantah, kalau ini betul, batalkan ini semua dan bagi kepada orang Sabah, yang mana satu syarikat Sabah, itu kita bagi.

"Kita minta perkara seperti ini Perdana Menteri (Datuk Seri Najib Razak) campur tangan, kerana di sini termasuk ketua menteri dituduh bersama-sama bersubahat," katanya.

Sehubungan itu, Ghapur mencadangkan agar diwujudkan satu jawatankuasa di bawah Parlimen bagi mengkaji tahap kemiskinan penduduk Sabah.

"Saya cadangkan untuk Sabah kita buat satu Jawatankuasa Parlimen untuk kaji seluruh negeri Sabah, satu-satu rumah kita pergi dan nilai, dan bentangkan laporan kepada Parlimen berapa peratus miskin di Sabah.

"Ini termasuk Barisan Nasional (BN) dan juga pembangkang, kita buat laporan yang sebenarnya, kita tidak mahu rakyat Sabah dikaburi mata mereka.

"Saya bercakap di sini membawa denyutan hati rakyat Sabah, dengarlah denyutan hati ini dan letaklah telinga, dengar mereka, tanya betul atau tidak apa yang saya cakap," katanya.

Beliau berkata rungutan yang dan teguran yang dibangkitkannya itu berdasarkan sikap BN yang membenarkan budaya teguran dalam kalangan pemimpin mereka.

"Kita di dalam BN dibenarkan menegur untuk kebaikan, bukan mahu tukar, Ini Kalilah, bukan cara itu, kita baiki dalaman kita kerana kita mahu BN berkuasa sampai kiamat dunia," katanya merujuk kepada slogan pilihan raya DAP.

"Mana salah kita baiki, kita menegur yang betul."

Jawatankuasa itu katanya perlu menjalankan kajian terperinci ke setiap rumah penduduk Sabah untuk meneliti tahap kemiskinan penduduk negeri itu.

"Kita mahu kajian terperinci setiap rumah, dengan penubuhan Jawatankuasa Parlimen, mungkin dari BN dipengerusikan oleh Datuk Bung Mokhtar Radin dan pergi rumah ke rumah.

"Buat laporan, kerana kalau kita nampak kajian yang dibuat, tidak ada lagi orang miskin. Tidak ada juga laporan yang orang buang air dalam lubang," katanya.

"Itulah kita mahu keadaan ini diperbaiki."
Previous Post Next Post