Minyak naik kerana Kementerian Kewangan tak pernah turun padang?


Kerajaan mengundang kemarahan rakyat apabila menaikkan harga petrol RON95 dan diesel sebanyak 20 sen, satu jumlah yang tinggi dan tidak boleh diterima.

Kenaikan 20 sen itu cukup mengejutkan apatah lagi rakyat masih dalam proses untuk menyerapkan kenaikan petrol, gas dan gula sebelum ini.

Presiden Persatuan Pengguna Subang dan Shah Alam (CASSA), Datuk Jacob George yang kesal dengan kenaikan harga bahan api itu tidak menolak kemungkinan keputusan itu diambil selepas penelitian yang salah.

"Saya ingin bertanya adakah mana-mana agensi kerajaan terlibat ada membuat tinjauan atau turun padang?

"Adakah Kementerian Kewangan sudah meneliti kesan kenaikan bahan api kepada keseluruhan hidup rakyat.

"Atau adakah Kementerian Kewangan telah diberi isyarat atau maklumat yang salah tentang poket rakyat," katanya.

Kerajaan mengumumkan pengurangan subsidi petrol RON95 sebanyak 20 sen seliter kepada RM2.30 seliter manakala harga diesel pula dinaikkan kepada RM2.20 seliter bermula 12.01 pagi, Selasa 2 Oktober 2014.

Harga RON 95 sebelum ini adalah RM2.10 seliter manakala diesel adalah RM2.00 seliter.

George berkata, Kementerian Kewangan telah menaikkan harga bahan api pada masa yang salah, ketika sebahagian besar rakyat masih terhimpit dengan kenaikan harga barangan.

Katanya, dalam pemantauan CASSA, rakyat Malaysia yang terjejas dengan kenaikan kos sara hidup terpaksa membuat dua dan tiga pekerjaan untuk menampung kehidupan seharian.

"Dan percayalah kenaikan bahan api pada hari ini akan menyebabkan rakyat Malaysia bersedih," ujarnya sambil meminta kerajaan mengkaji semula pengurangan subsidi itu kerana keputusan menaikkan harga bahan bakar tidak rasional.

Beliau sangat yakin pengguna akan berhadapan dengan pelbagai kenaikan harga barang mulai hari ini, maklum balas biasa berlaku akibat kenaikan harga bahan bakar.

Tambahnya, paling jelas tindakan menaikkan harga bahan api ini juga tidak menggambarkan slogan kerajaan untuk mendahulukan rakyat, sebaliknya menghukum rakyat terhadap pembaziran yang dilakukan. - MalaysiaGazette

 

Previous Post Next Post