Bilik Berita RTM: RM90 Juta habis, peralatan pun tak ada?


Jawatankuasa Kira-kira Awam Negara (PAC) mendapati projek bilik berita bersepadu RTM yang bernilai RM90 juta menghadapi masalah kerana ia tidak mempunyai peralatan yang diperlukan.

Pengerusinya, Datuk Nur Jazlan Mohamed berkata projek bilik berita itu tidak memuaskan kerana ia tidak mematuhi garis panduan projek dan tidak memenuhi objektif yang telah ditetapkan.

Bercakap kepada pemberita selepas mesyuarat PAC di Parlimen hari ini, beliau berkata bangunan tersebut tidak digunakan bagi maksud ia dibina dan sebaliknya kini hanya digunakan sebagai ruang pejabat.

Nur Jazlan yang juga ahli Parlimen Pulai menjelaskan bahawa bangunan tujuh tingkat seluas 350,000 kaki persegi itu di Angkasapuri (ibupejabat RTM di di Kuala Lumpur), kini telah bertukar menjadi sebuah pejabat biasa kerana ia masih belum dilengkapi dengan kemudahan penyiaran.

Katanya, beliau merasa pelik mereka memohon dana tambahan sebanyak RM125 juta dari kerajaan untuk membeli pembelian peralatan hanya selepas bangunan itu siap.

Projek itu telah siap dan diserahkan oleh kontraktor kepada RTM pada 2012. PAC juga menyentuh tentang pelantikan kontraktor dan juga dengan kualiti bangunan tersebut yang menurutnya tidak memuaskan.

Projek bilik berita bersepadu RTM itu menjadi subjek siasatan PAC ekoran Laporan Ketua Audit Negara 2013 mengenai pelaksanaan projek itu lapor Malaysiakini


Previous Post Next Post