Program 1Azam gagal..


Program membasmi kemiskinan 1Azam ini diperkenalkan oleh Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Malaysia (KPWKM) suatu masa dulu..

Kalau tak silap aku masa tu Sharizat yang menerajui Kementerian itu... alaaaa.. Sharizat.. Sharizat yang keluarganya pinjam duit kerajaan RM250Juta untuk bela lembu tu..

Selain gagal mematuhi SOP, program berkenaan juga, katanya, tidak melakukan kajian keperluan dan tidak menyemak kelayakan peserta.

"Tujuan utama 1Azam ialah membantu mereka yang berpendapatan rendah menjadi usahawan dan mendapatkan pendapatan.

"Namun, peraturan perolehan tidak digunakan dalam memilih pembekal barangan kepada peserta," kata Pengerusi PAC, Datuk Nur Jazlan Mohamad..

Faham-faham sajalah.. kalau ikut SOP mana boleh nak berikan kroni bussines.. mana boleh nak salurkan bantuan tu kepada adik beradik mereka...

Laporan berkaitan..

KUALA LUMPUR: Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) hari ini menyatakan bahawa program membasmi kemiskinan 1Azam yang pernah diperkenalkan oleh Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Malaysia (KPWKM) dikesan mempunyai masalah berikutan kelemahan pelaksanaannya.

Antara kelemahan projek yang sepatutnya menawarkan peluang pekerjaan kepada golongan miskin itu adalah 1Azam tidak menggunakan prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan dan melanggar peraturan perolehan, kata Pengerusi PAC, Datuk Nur Jazlan Mohamed.

Kenyataan beliau yang telah dilapor di kebanyakan portal media tempatan itu antara lain mendedahkan tentang beberapa masalah lain seperti ketiadaan semakan dibuat terhadap kelayakan peserta.

“Pemilihan peserta 1Azam yang tidak melalui E-Kasih, dan bukan kumpulan sasar.

“Tiada semakan dibuat untuk memastikan mereka benar-benar layak untuk menyertai program berkenaan,” ujar beliau yang ditemui media selepas mempengerusikan mesyuarat PAC di bangunan Parlimen hari ini.

Nur Jazlan turut menyentuh tentang ketiadaan justifikasi pembelian barangan selain peserta program sendiri yang tidak mempunyai komitmen dengan peralatan yang dibekalkan.

Jelas beliau, tempoh jaminan jangka pendek bagi peralatan seperti mesin jahit, ketuhar dan peti sejuk yang diberikan kepada peserta program juga menyebabkan masalah kerana barangan yang rosak tidak dapat dituntut semula di bawah jaminan tersebut.

Projek 1Azam yang merupakan usahasama KPWKM dengan Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani dan Amanah Ikhtiar Malaysia bertujuan untuk membantu meningkatkan taraf ekonomi golongan berpendapatan rendah.

PAC bercadang untuk memanggil Ketua Setiausaha KPWKM pada tahun 2012, Datuk Seri Norul Ainul Mohd Nor selain Ketua Pegawai Eksekutif Yayasan Kebajikan Negara, Datuk Syed Abd Rahman Syed Mohamad bagi member penjelasan berhubung program itu lapor AstroAwani

Previous Post Next Post