Tiada kenaikan harga untuk top-up, cuma pengguna kena bayar lebih saja..


Perkhidmatan telekomunikasi pasca bayar dan prabayar tidak berubah walaupun Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) bermula hari ini, tetapi barangan dan perkhidmatan lain berada di bawah cukai penggunaan itu.

Forum Pengguna Komunikasi dan Multimedia Malaysia (CFM) berkata, 6% GST itu menggantikan cukai perkhidmatan lama, yang juga pada kadar 6% dikenakan ke atas perkhidmatan prabayar.

Untuk perkhidmatan prabayar, harga dan masa berbual untuk pek SIM, pek permulaan dan tambah nilai kupon juga dikekalkan, kata CFM.

Perkhidmatan pembekalan perantauan antarabangsa dari semua syarikat telekomunikasi Malaysia diklasifikasikan sebagai berkadar sifar, bermakna ia tidak akan tertakluk kepada GST. 


Bagaimanapun, GST tetap akan dikenakan pada peranti mudah alih seperti tablet dan telefon pintar, kandungan tertentu, aplikasi, dan produk dan perkhidmatan telekomunikasi yang lain.

"Perkhidmatan komunikasi mudah alih merupakan barangan yang dikenakan cukai pada kadar standard di bawah Akta Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) 2014, dan memandangkan perkhidmatan komunikasi mudah alih tidak dikecualikan GST atau berkadar sifar, industri tersebut perlu mengenakan caj GST 6%.

"GST 6% itu dikutip bagi pihak kerajaan mengikut undang-undang dan garis panduan GST untuk semua barang dan perkhidmatan yang digunakan.

"Sebagai forum bekalan dan permintaan yang menggalakkan industri pengawalan sendiri, CFM yakin semua pemain dalam sektor komunikasi dan multimedia yang akan memastikan pelaksanaan GST yang lancar dan cekap ke atas barangan dan perkhidmatan mereka," kata CFM dalam satu kenyataan hari ini.

Bagi mereka dan melalui Kod Amalan Pengguna Awam (GCC) Industri Komunikasi dan Multimedia, CFM berkata ia akan terus memastikan kepentingan dan hak pengguna dalam sektor telekomunikasi dan multimedia terpelihara.

Ia berkata pengguna juga boleh melawat www.cfm.my laman web dan laman Facebook consumer.forum.malaysia untuk melihat soalan yang sering ditanya (FAQ) mengenai pelaksanaan GST ~ The Malaysian Insider


Previous Post Next Post