GST: Barang naik harga, Peniaga pula di'kambing hitam' kan Ahmad Maslan...


Kata Ahmad Maslan "Sepatutnya apabila GST digantikan dengan SST, semua harga barangan akan turun, 10% diganti dengan 6%.

"Banyak barangan yang selama ini ada SST, yakni baju Tan Sri (Speaker), pakaian dalam wanita, pakaian lelaki, sepatutnya harga turun, tetapi peniaga yang salah,"

Peniaga pulak yang dikambing hitamkannya..

Persoalannya mudah jika benar Peniaga yang menyebabkan harga barangan meningkat, kemana menghilang semua agensi penguatkuasaan yang ada dalam negara kita ini?

Kenapa Kerajaan tidak mengambil tindakan terhadap mereka?

 Datuk Ahmad Maslan hari ini menyalahkan peniaga atas kenaikan harga barangan yang berlaku selepas pelaksanaan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) pada 1 April lalu.  
Timbalan menteri kewangan itu berkata, harga barangan seharusnya jauh lebih murah apabila GST dilaksanakan kerana ia hanya mengenakan cukai sebanyak 6% berbanding cukai jualan dan perkhidmatan (SST) sebelumnya pada 10%.  
"Sepatutnya apabila GST digantikan dengan SST, semua harga barangan akan turun, 10% diganti dengan 6%.  
"Banyak barangan yang selama ini ada SST, yakni baju Tan Sri (Speaker), pakaian dalam wanita, pakaian lelaki, sepatutnya harga turun, tetapi peniaga yang salah," katanya di Dewan Rakyat hari ini.  
Beliau berkata, kerana sikap peniaga yang enggan menurunkan harga walaupun SST tidak dikenakan lagi, menjadi punca kemarahan rakyat selain terpaksa membayar cukai GST.  
"Rakyat marah kerana dua sebab. Pertama, harga barang dinaikkan oleh peniaga, dan kedua, kena bayar cukai (GST). Sebab itu mereka marah berganda," katanya lapor The Malaysian InsiderPrevious Post Next Post