Kenapa dalam RMK11 tak ada Arport Kulim Najib?


Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak baru saja melancarkan Rancangan Malaysia Ke-11 (RMK-11) bagi tempoh lima tahun; mulai 2016 hingga 2020.

2. Apa yang mengejutkan dalam pembentangan yang menetapkan peruntukan pembangunan sebanyak RM260 billion itu, Lapangan Terbang Antarabangsa Kulim yang ghairah dicanangkan oleh YAB Menteri Besar Kedah, Dato' Paduka Mukhriz Mahathir tidak disenaraikan bersama.

3. Turut tidak tersenarai dalam RMK-11 ialah lima lagi projek mega yang diumumkan oleh Menteri Besar dalam ucapan Bajet 2015 tahun lalu iaitu; Bandaraya Aero Kedah, Lebuhraya Sungai Petani-Kedah Inner Expressway (SPIKE), Bandaraya Getah, Taman Sains dan Teknologi Kedah dan juga Bandaraya Sains Perubatan Kedah. Dalam ucapan bajet tersebut, Menteri Besar begitu optimis bahawa semua projek tersebut akan dimasukkan dalam RMK-11.

4. Penafian terhadap kesemua projek tersebut oleh Perdana Menteri dalam RMK-11 menimbulkan tandatanya. Pertama, kemungkinan rancangan pembinaan Lapangan Terbang Antarabangsa Kulim serta lain-lain projek tersebut tiada dalam pengetahuan Kerajaan Persekutuan. Kajian dan kertas cadangan yang dinyatakan oleh kerajaan negeri hanyalah sandiwara untuk mengaburi mata rakyat, sedangkan ianya tidak dikemukan secara serius dan komprehensif. Kedua, kemungkinan Perdana Menteri ingin 'bertindakbalas' terhadap anak Tun Dr Mahathir Mohamad (Datuk Paduka Mukhriz) yang akhir-akhir ini lantang mengkritiknya. Atau terdapat kemungkinan yang lain.

5. Oleh kerana projek berkenaan diperkatakan secara serius dalam Sidang Dewan Undangan Negeri Kedah dan melibatkan kepentingan rakyat, maka saya mendesak YAB Menteri Besar memberi penjelasan terhadap status serta impak terhadap penafian kerajaan Persekutuan dalam menyenaraikan projek tersebut.

6. Jika dalam tempoh lima tahun, tiada satu pun dari projek tersebut akan dilaksanakan, maka apa lagi projek pemangkin ekonomi negeri yang ada, sedangkan tempoh penggal YAB Menteri Besar akan berakhir tiga tahun sahaja lagi.

Semua persoalan ini harus dijawab dengan jujur oleh Datuk Paduka Mukhriz selaku pemimpin kerajaan negeri yang bertanggungjawab terhadap pembangunan sosio ekonomi negeri ini.

Sekian, terima kasih.

Dato' Haji Mahfuz Omar
Pesuruhjaya PAS Kedah
23 Mei 2015


Previous Post Next Post